Свързани новини

27.04.2021 09:30

6,2 млрд.лв. сме на минус, актуализирайте бюджета: доц.Чобанов, ексМинФин

Видян 7341 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Бюджетът, който беше направен, беше предизборен, той няма да издържи и е необходима спешна актуализация", алармира ексминистърът на финансите доц. Петър Чобанов.

"Това, което трябваше да бъде направено за бюджета тази година е да се знае, че кризата ще продължи, както се случи през първите четири месеца на годината, да бъде предвидена по-голяма гъвкавост и да не се правят разходи , които могат да бъдат спестени, като увеличаването на заплатите в държавната администрация. Това беше напълно излишно и не е свързано със самата криза", коментира топфинансистът пред БНТ.
Доц. Петър Чобанов изрази мнение, че Планът за възстановяване и устойчивост най-вероятно ще бъде изпратен до 30 април.
"Европейската комисия и европейските институции предпочитат, когато се изпрати такъв стратегически документ, те да работят с правителство, което ще стои зад този план, ще гарантира изпълнението му. Тези авансови средства няма да ни решат проблемите. Планът за възстановяване не трябва да се разглежда като запълване на дупки. Ние имаме три елемента, които са много важни и които трябва да се допълват взаимно. За съжаление единият от тях напълно липсва. Това е национална капиталова програма, която да се провежда изцяло по правилата за нормално бюджетно управление. Ние нямаме такава национална капиталова програма. Другият елемент е Планът и третият елемент са европейските фондове", заяви Чобанов.
Бившият финансов министър също така смята, че трябва да се разработи такава национална стратегия, която да обхваща тези три основни източника за финансиране и решаване на проблемите, за  гарантиране един ускорен и догонващ растеж.
"Ще бъде хубаво следващото правителство, когато бъде излъчено да си го постави като един приоритет, за да видим наистина, че се управляват ефективно публичните финанси", коментира Чобанов.
"Трудно можеше да се комуникира по този План. Бизнесът и синдикатите имат


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.04.2021 09:56

    Неграмотници, некадърници, крадци, БАШИБОЗУЦИ! Гласувайте за тези лайноядци на банкянския ГЪЗ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.