Държавното дружество „Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на природния газ през април

Свързани новини

14.03.2022 15:29

58% скок на газа за април, плюс 38% за май или общо двойно иска Булгаргаз

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Булгаргаз е внесъл ценово предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на природния газ до около 180 лева за мегаватчас, което е ръст от 58%, съобщава БНР. На 1 март енергийният регулатор одобри цена на газа от 113,73 лева за мегаватчас. Спрямо февруари повишението е от 3,5 на сто.




На 11 март Булгаргаз съобщи очакванията си за движението на цената на суровината през май, изготвени на базата на състоянието на европейския газов пазар в момента. Изчисленията на компанията показаха, че ако това положение се запази, природният газ трябва да поскъпне с 38% спрямо нивото през март.




70% от цената на природния газ, внасян от Русия, или общо едва половината от цялото договорено от нас количество се влияе от движението на цените на европейските борси и по-специално на нидерландската TTF. Ние обаче имаме 6 пъти по-ниски от актуалните пазарни цени от Газпром за 30% от руското синьо гориво.


 


Цената на газа от Азербайджан пък е обвързана с цената на петрола, който също се търгува на ниво над 100 долара в последните седмици, обясняват от Булгаргаз. Пропускат само, че и така той остава двойно по-евтин от руския на борсата. Но вместо да вземаме 30% от газа си от казвакзката република, ползваме около 10 на сто по необясними, освен с корупция причини.




Във формулата на ценообразуването на газа за България влияние оказва още и курсът на долара, добавя Булгаргаз, а той е поскъпнал с 2% за месец, така че и този „аргумент” е смехотворен.




След подмяната на ръководствата на фирмата и на КЕВР вината за лъжливите решения вече е на новото правителство с ресорно вице Нинова.


 


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв