Общо 51% у нас споделят, че стандарт на живот вече се е влошил вследствие на растящите разходи.

Свързани новини

30.01.2023 17:08

51% със спаднал стандарт, 49% ЗА политиката по Украйна у нас: Евробарометър

Видян 3880 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Едва 1/5 от българите могат да посрещат разходите си с доходите, които получават, сочи изследване на Евробарометър, проведено в края на м.г. в страните от ЕС. Същото посочват и гражданите на Гърция, което нарежда двете страни на дъното по този показател.
Общо 51% у нас споделят, че стандарт на живот вече се е влошил вследствие на растящите разходи.


Същото споделят и близо половината от жителите на Европа. За сравнение, северните държави от Стария континент като Швеция, Дания, Финландия и Нидерландия, са начело на проучването - над 80% от жителите там са удовлетворени от доходите си.


Сред основните причини за лошия показател в повечето страни са кризата, предизвикана от конфликта в Украйна и К19 пандемията, която доведе до покачване на разходите, посочват от Евробарометър.


Напомняме, че средно с 20% повече средства са необходими за издръжка на човек от домакинството в България, в сравнение със септември месец през 2021г., сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


За нормален живот у нас на тричленно домакинство с дете до 14 г., задоволителната сума е не по-малко от 2370 лв., изчисляват експертите. Но статистиката от август показва, че близо 1 млн. 800 хил. от общо 2 млн. работещи българи живеят с доходи по-ниски от горепосочените. Същевременно българите са загубили поне 10% от покупателната си способност, сочат и данните на Евростат.


78% у нас се страхуват  как ще се справят във финансово отношение през 2023 г., става ясно от друго проучване на Тренд. 77%  ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си на дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.


Бедността и социалното изключване, опасността от разрастване на кризата в Украйна и риска от ядрени инциденти са сред останалите най-големи притеснения за българите, посочват от Евробарометър.  Данните показват идентични тревоги с тази разлика, че климатичните промени са сред първите три проблема, отчетени от останалите европейци.


На този фон над 3/4 от българите са недоволни от мерките, които държавата предприема, за да смекчи кризата. Цели 76% не одобряват действията на управляващи и едва 21% са съгласни с мерките срещу растящите разходи. Подобни са нагласите и сред останалите жители на ЕС, въпреки че негативните оценки са по-умерени - 64%.


Над 70% от европейците са настроени положително към подкрепата, която ЕС оказва на Украйна, и към санкциите срещу Русия. Най-силни тези настроения са във Финландия и Швеция с по над 90% одобрение. У нас обаче едва 49% подкрепят европейската реакция спрямо конфликта в бившата съветска република.


Припомняме, че 50,7% от българите намират за недостоверна информацията, която медиите оповестяват за кризата в Украйна, сочи проучване на Галъп от лятото. Само 25,9% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 смърди и вони 30.01.2023 21:18

    Най-бедни сме и ставаме още по-бедни, при това с най-голяма и ненаказана корупция. Президента замрази доходите и спря социлните помощи заради инфлацията като не прие нов бюджет. И при тази цинична ситуация шепа заинтересовани платени слуги от властта и бизнеса ни тикат към обезглавяване с приемане на сила и не на време на еврото! Няма такава държава и такива продажни купени управляващи и депутати!!!

  • 001 ИвайлоК 30.01.2023 20:44

    49%!? Сигурно. А в очите ни - корабчета плуват...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей