Голяма част от украинските бежанци отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите

Свързани новини

01.06.2022 09:43

500 бежанци избраха да нощуват във фургоните в Елхово

Видян 1350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма част от украинските бежанци отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите, съобщава Нова тв.


„Организация – нула, информация – нула. Нищо! Излязохме от автобуса и ни оставиха”, сподели една от бежанките. Друга заяви, че си тръгва. „Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени”. Трета изрази надежда, че би останала във фургоните до 5 дни, но се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия. Имаше и такива, които не останаха разочаровани.




„Ние смее много благодарни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в Златни пясъци в луксозен хотел. Видяхме как организирано ни приехте. Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под мирно небе. Виждаме, че сме защитени. Има камери с видео наблюдение. Нашите деца живеят спокойно. Благодарим ви”, сподели една от жените.




Около полунощ в центъра за настаняване в Елхово пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния центът до 72 часа, след което се пренасочват.


 


„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни председателят на ДАБ.




Правят се списъци за автобуси, които да превозят бежанци на други места. "Към обяд ще започне придвижване към базите. Днес няма да бъдат придвижени повече от половината, някои ще се наложи да прекарат още една нощ в буферната зона. Закуски бяха докарани, вода имаше. 4 типа списъци се правят - уязвими хора с бебета, хора с кола, както и още два списъка - с деца под и над 3 години. Това е буферна зона, не е предназначена за дълъг престой", обясни Тошева.




Лагерът в Елхово е построен през 2019 г., а това е неговото първо ползване. Мариана Тошева обясни, че е помолила бежанците да направят четири списъка, според които още днес те ще бъдат разделени на групи и преместени към други бази. Първият списък е с възрастни хора, които имат заболявания. Вторият – с майки на деца до 3-годишна възраст. Третата категория са хората, които разполагат със собствен транспорт, каза още председателят на ДАБ. Последният списък е на различни хора, чиито деца са на възраст над 3 години.


 



Васил Александров е областен управител на Ямбол. Той опроверга твърденията, че за част от новодошлите бежанци е нямало осигурена храна. По думите му всички украинци са били нахранени.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Доста ще сте напрегнати днес

Доста ще сте напрегнати днес и така може да объркате