Свързани новини

22.06.2021 14:37

50% от приетите студенти в първи курс не успяват да завършат

Видян 1187 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 50 процента от приетите студенти в първи курс напускат висшето образование, защото не успяват да го завършат. Това заяви пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на базата на данните от картата на висшето образование, предаде Медиапул.


На практика Денков развенча мита, че "широко отворената врата" на входа на университетите у нас означава, че всеки може да завърши висше образование.


Висшето си образование завършват около половината от студентите и това е общо за всички висши училища, почти без изключение, за почти всички професионални направления, с изключение на тези, които са със силно мотивирани студенти. Такива професионални направления са "Медицина" и "Фармация", в които отпадат по-малко от студентите. "Като цяло, това е един модел на висше образование, който е приет в целия свят - широк достъп, след което "оцеляват" само тези, които учат сериозно", коментира министър Денков.


Той припомни, че висшите училища у нас сами решават как да приемат студенти, с изключение на регулираните професии.


МОН публикува преди дни за обществено обсъждане проекта за Национална карта на висшето образование в България. В документа се констатира, че в България се наблюдават различни по характер и дълбочина дисбаланси във висшето образование. Става дума за разминавания в търсенето и предлагането на образователни услуги на национално и регионално равнище, както и в реализацията на завършилите на пазара на труда по професионални направления и специалности от регулираните професии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв