Свързани новини

18.10.2018 13:42

50% от българите носят дрехи втора ръка преди новия данък върху тях

Видян 2948 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пазаруването на дрехи втора ръка става все по-популярно в България, като през последната година 50% от българите поне понякога са пазарували дрехи от физически магазини, базари или онлайн магазини за дрехи втора употреба. Тези официални данни бяха оповестени на официална среща с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, заедно с резултатите от първото по рода си социологическо проучване за пазара на дрехи втора употреба и нагласите към рециклирането на ненужни дрехи.


     Напомняме, че в правителствения пакет данъчни промени фигурира нова екотакса – данък именно върху тези дрехи втора ръка. Предложението, докладвано от финансовия министър Горанов, бе прието от синдикатите и работодателите да бъде въведено още през 2019 г. Но предстои все пак гласуване в парламента, на което може човечността да надделее и да бъде отхвърлено. Тъй като приходите от хазната ще бъдат частици от процента, при деклариран огромен профицит.


  Делът на пазаруващите дрехи втора ръка е сходен в цялата страна, като изключение прави единствено София, където потреблението е с около 8% по-ниско. Напомняме, че 83% от българите получават месечно възнаграждение по-малко от статистическата средна заплата в страната от 1125 лв., която в София е 1500 лв. пак според НСИ.


   Като основен аргумент за покупка на дрехи втора употреба анкетираните посочват значително по-ниските цени, над 30% от купуващите изтъкват шанса да се сдобият с „качествените, разнообразни и маркови стоки, които се предлагат”. 9 от 10 българи одобряват идеята непотребните дрехи да се предават в контейнери и така да намират своето ново приложение. Най-уверени в полезността на рециклирането са по-младите, на възраст между 18 и 29 години.


За изминалата година оборотът на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба е 114 000 000 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Средна заплата според НОИ 1125 лв но 83% от българите получават по-малко от нея! Колко удобно за НОИ и тези които поръчват статистическата! Знаех си, че тази средна заплата е един балон.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв