Свързани новини

26.03.2023 20:03

4ч. пихме чай в личния ми апартамент със Си: Путин

Видян 3443 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Русия разказа, че след снимките за камерите в първата вечер на гостуването на китайския му колега са пили чай. Той сподели това в неделя вечер в специално интервю за предаването Москва. Кремъл. Путин на държавната си телевизия. Двамата лидери са се оттеглили в апартамента, в който руския президент каза, че "прекарва повечето време напоследък". Той е свързан с кабинета му в Кремъл и досега никога в него не е бил канен чужд държавен глава. Путин подчерта, че това дава представа за близостта на двамата.


Те първо са вечеряли, обръщайки се един към друг, както и пред камерите, на "скъпи приятелю", а после са пили чай край камината, говорейки си за всичко на света, както обясни Путин. Той подчерта, че Си е изкючително подготвен не само за икономиката и политиката на своята страна и на Русия, но и на всички важни държави, като го определи и за изключително информиран човек, с когото взаимно са изпитали удоволствие от общуването си.


Властелинът на Кремъл на другата сутрин пита госта си дали го е боляла глава, което явно означава, че наред с чая, до камината е имало и други напитки. Самият Си и съпругата му са почитатели на всичко руско, така че може да се предположи, че става дума за водка.


По-късно на официалната вечеря, вече публична, те вдигнаха тост и пиха до дъно чашите си, което донякъде е изненадващо на фона на официалния имидж на Путин като въздържател. А за десерт хапнаха торта Павлова преди концерта, на който слушаха Катюша - любима на Си песен.


Двамата си размениха големи по размер, но необявени взаимни подаръци след държавния прием в Кремъл.


По съществения въпрос, обсъждан в цял свят, дали Русия не е била подчинена на Китай, президентът на страната заяви, че двамата със Си са подкрепили взаимни интереси. Според статистиката РФ е една от малкото държави със силно положително салдо в търговията с Китай, като последната година износът й силно нарасна (49%).


Путин, попитан от репортера на РТР, отхвърли и коментарите за "създаваща се ос" Москва - Пекин, като направи комплимент на промотиращите подобна версия, че им се получава информационнияj ефект. Но подчерта, че според него ос създава НАТО, като се насочва вече към партньорства в Тихоокеанския район, като акцентира, че включването на Токио вече напомня коалицията на Германия - Италия - Япония от Втората световна война.   


"С уважение" Путин приема китайските мирни инициативи за Украйна, като той спомена, че на тайната им вечеря с председателя на КНР този въпрос е бил обсъждан и според него идеите на Пекин могат да бъдат добра основа. Според него има връзка между това приемане на мирното регулиране от страна на Русия и това е предизвикало реакцията на Лондон да предложи оръжия с обеднен уран на Киев, за което неговата делегация научи буквално на масата за преговори в Москва. Дори външният министър на Русия Сергей Лавров бе изненадан от новината. Той пък по съвпадение имаше рожден ден на къщата дата, стана на 73.


По темата с разплащанията в собствени валути, Путин коментира, че Русия е била силово изолирана от доларовата система, така че и да би искала, не би имала шанс да работи в зелената валута. Според данните нарастващият оборот между РФ и КНР е бил 2/3 в рубли и юани през м.г.


И поднесе новината, че при търговията с енергоресурси е възможно не само с Китай, но и с "трети страни" да се разплаща в юани.


Путин призна също, че "малко завижда на Китай" за ускореното развитие.


Относно взривяването на двата газопровода Северен поток, Путин заяви, че в момента едва ли е възможно, но рано или късно ще се разбере кой е извършил това.


За посещението си в Мариупол на окупираната украинска територия в Донецка област преди дни, властелинът на Кремъл коментира: "Беше време".


Той сравни новопостроените жилищни комплекси там с московски и петербургски, като обясни, че е искал със собствените си очи да види как върви възстановяването. Защото едно било да гледа процеса на картинки, а друго - на място да се убеди как живеят хората.


За бурните протести, които вече няколко седмици изкарват милиони французи на улиците, а страната е напълно блокирана, той отказа коментар, като подчерта, че това е вътрешна работа на Франция.


Вероятно това се дължи на започващата визита на колегата му Макрон в Пекин, на която той и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще обсъждат с председателя Си мирното регулиране на Украйна. Като подгряващ, полският премиер посочи, че е "публична тайна, че ЕС няма вече боеприпаси, които да праща на Украйна". 


Путин не коментира думите, които си размениха на изпроводяк със Си Дзинпин. Председателят на КНР му заяви: "Започваме заедно промени, каквито не са правени от 100 години. Пази се".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.03.2023 11:51

    Тези двамата като са се осамотили, да не би да са се "уважили" и кой кого е увжил повече

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци