Българите са най-близо до руската гледна точка в ЕС: YouGov и Eurobarometer

Свързани новини

09.05.2022 17:45

44%: НАТО отговаря за кризата в Украйна, 23%: Русия е виновна

Видян 2850 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Мнозинството от гражданите на страните в ЕС приписват на Русия отговорността за ситуацията в Украйна, но това не важи за България, сочи проучване на британската социологическа агенция YouGov. Сходни данни проличаха и от последното изследване на Eurobarometer, представено от  Европейската комисия (ЕК).


 


Само в България над 44% от респондентите винят за кризата изцяло НАТО, а само 23% са на мнение, че вината е изцяло на Русия т.е. повече на Москва, отколкото на Алианса. Други 20% не знаят и 13% смятат, че отговорността трябва да бъде разпределена по равно. Сходни с нашите резултати имат Гърция и Кипър. По-голямата част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че войната е предимно отговорност на Русия.


 


На този фон в Скандинавия, Великобритания, Полша и Нидерландия повече от 70% от хората смятат, че Русия носи основната отговорност.  


 


Подобна картина се появява, когато хората се питат директно за отношенията на ЕС с Русия. Докато мнозинството предполагат, че европейските страни трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия – нагласа, която се увеличи през последните месеци – повечето анкетирани в България, Гърция, Словакия и Унгария приемат противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбраната. У нас 57% се обявяват за добри отношения с Русия, а 20%  са за увеличаване на инвестициите в отбрана.


 


Както отбелязват от YouGov , тези констатации сочат, че европейската общественост е по-раздвоена относно кризата в Украйна, отколкото се предполага публично.


 


Изглежда най-трудно за европейците да си



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни