Свързани новини

16.11.2017 09:30

41% от децата пушат редовно

Видян 1285 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 30% и 40% са пушачите в България, показват различни проучвания у нас. В този процент обаче влизат и децата.


Така например според едно от проучванията 7% от децата до 13 години пушат редовно, 11% са тези между 13-15 г., а 25% от 16-годишните редовно посягат към цигарите, казва д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение “България без дим”, съобщи 24 часа. Това прави общо 41% редовни пушачи от децата до 16 години.


За да се ограничи пушенето сред младите, от важно значение са часовете по здравно образование в училище, смята д-р Гавраилова.


При възрастните пък рязкото увеличаване на цените на цигарите доказано най-много повлиява за отказването им. “Не с 20-30 стотинки, както ние ги увеличаваме, а с поне лев”, смята лекарката.


В Международния ден за борба с тютюнопушенето, който тази година е на 16 ноември, да дарим парите за цигари за избрана от нас благотворителна инициатива. Такова ще е мотото на тазгодишното събитие, разказа д-р Гавраилова.


То е свързано с първоначалната идея, с която е започнало да се отбелязва този ден. От 1977 г. американското раково общество възприема идеята на гражданина Артър Мълейни от град Рандолф да определят третият четвъртък от ноември да бъде ден без тютюнопушене. Освен хората да спрат да пушат на този ден, било замислено парите, които иначе биха дали за цигари, да ги дадат за някаква благотворителна цел. През 1971 г., когато за първи път възниква това, със събраните пари е основан фонд училището в Рандолф за отпускане на стипендии. Между 1971 и 1977 година идеята се разраства и започва да се прилага в цяла Америка. През 1977 г. се взима решение денят без тютюнопушене да е третият четвъртък от ноември, като се набляга на начините, методите и практиките за отказване от пушенето, разказва д-р Гавраилова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели