Свързани новини

29.11.2021 11:16

$4,2 млрд. струва империята Домусчиеви: Форбс, не бг

Видян 2452 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как братя Домусчиеви, започнали да се издигат в България от комунистическата епоха, преминаха от продажба на обувки до контрол на империя на стойност 4,2 милиарда долара, варираща от здравеопазване на животните и корабоплаване до недвижими имоти и футбол”, пише forbes.com:
„Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който увеличи продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за хапване и дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 милиарда долара.
„Сега, когато сме по-запознати със зоонозните заболявания, има дългосрочна тенденция за по-високо производство на (животински) ваксини“, казва анализаторът на Citigroup Наван Тай.
Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за фармация за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 милиона долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г. Това помогна на собствениците й – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил стана почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в окръг Корнхъскър.
От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век и започвайки в началото на века, когато България влезе в Европейския съюз, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4,2 милиарда долара. Фамилията също така има интереси в недвижимите имоти и футбола.
За Кирил Домусчиев, 52 г., поемането на слаби държавни активи винаги е по-сигурен залог от инвестирането в акции: „Ние не сме хора, които държат пари в банката или купуват акции на фондовия пазар. За мен [това] е залагане“, той казва в интервю по Zoom от офиса си в София, облечен в свежа бяла риза. "Предпочитаме да инвестираме в нашите проекти, където можем да контролираме нещата."
Forbes изчислява, че Кирил и по-малкият му брат Георги, на 49 години, имат състояние от 2,1 милиарда долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатството на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущенията, предизвикани от пандемия; цените на стоки като стомана и въглища се покачиха, тъй като тесните места в корабоплаването се натрупват по целия свят, което води до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 милиона долара. „Тарифите достигнаха 12-годишни върхове. Индустрията е на много, много добро място в момента“, казва Ранди Гивиънс, анализатор на корабоплаването в Jefferies”.


В бравурната статия са изпуснати неща като провала на последната емисия акции на братята за 300 млн.евро, с която искаха да покрият частично борчове от 650 млн. евро, други стотици милиони задължения към държавната банка ББР, над 60 млн. лв., които дължат на държавата именно по приватизацията на флота, поименното споменаване на Кирил в доклада на Държавния департамент на САЩ от пролетта за корупцията в България и големите парични потоци от събирането на боклука в София и другите големи градове по политическа линия при старата власт.  
 


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 абсурдистан 01.12.2021 09:18

    Форбс дали са наясно, че тези милиардери са стаснали такива с кражби на много милиони от държавата и неплащане пак на много милиони в хазната?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец