Свързани новини

11.02.2013 11:25

36 души стъпкани до смърт в Индия

Видян 1108 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тридесет и шест души бяха убити по време на масова блъсканица, станала в неделя вечерта на ЖП гаратата в индийския град Алахабад, щата Утар Прадеш. Много от жертвите са били вярващи, пристигнали за религиозния празник Кумбх Мела, пише ИТАР-ТАСС.



Правоприлагащите органи твърдят, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като много от пострадалите се намират в критично състояние в болница. Правителството на щата Утар Прадеш е започнало разследване по случая.



Според индийския министър на железопътния транспорт Паван Кумар Бансал, трагедията се случила заради струпването на много хора в района на гарата. Той заяви, че "е имало твърде много хора на платформите", пише Би Би Си. "Гарата беше претъпкана", поясни Бансал. Между жертвите има много жени и деца.



Според някои свидетели инцидентът се е случил, понеже от полицията са държали хората на гарата и не са ги пуснали да излязат оттам. Твърди се, че линейките не са могли да стигнат до платформата, където се случила трагедията, повече от два часа.



Религиозният празник Кумбх Мела се провежда веднъж на всеки 12 години и продължава 55 дни, като тази година трябва да приключи в края на март. В няколко дни, които се определят в съответствие с фазите на луната, къпането се смята за особено свещено. Смята се, че ако се като се потопи в Санагам-точката на пресичане на трите свещени реки, човек отмива от себе си всички грехове и прекъсва веригата на преражданията.



Според оценката на властите за да отдадат почит на религиозната традиция тази година са пристигнали повече от 35 милиона поклонници, за сигурността на които са отговаряли 15 хил. полицейски служители и 30 хил. доброволци.



Корените на Кумбх Мела са дълбоко в хиндуистката митология.- мнозина вярват, че когато боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар, няколко капки от нектара на безсмъртието паднали на четири свещени днес места. Това са град Аллахабад, където се срещат трите реки Ганг, Ямуна и невидимата подземна река Сарасвати, град Харидвар по поречието на Ганг, град Уджайн край река Шипра и град Насик до река Годавари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Ако не успеете да впрегнете сутрешния си ентусиазъм в заниманията си

Ако не успеете да впрегнете сутрешния си ентусиазъм в