158 общини в страната имат гори, от тях само 15 снабдяват местното население с дърва за огрев

Свързани новини

22.08.2022 13:00

350 000 кубика повече дървесина сме добили тази година

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Годишно страната ни добива около 6,5-7 милиона плътни кубически метра дървесина, а изгаряме около 3 милиона плътни кубически метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече в сравнение с предходната.


Заради цените на енергоносителите и газовата криза обаче сега хората се презапасяват и се преориентират отново към традиционното гориво, дори на места, където това отопление не е било факт, а това предизвиква недостиг на пазара.


Такава картина преди началото на отоплителния сезон описа в интервю за БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов. 


"Ние трябва да сечем планово около 8 милиона кубически метра дървесина, ние сечем под 7 и това се дължи на тези самоограничения, които сме си наложили в годините. Има известен недостиг на трудова ръка."


158 общини в страната имат гори, от тях само 15 снабдяват местното население с дърва за огрев, заяви Чамбов.


"Ще ги санкционира местното население, когато дойде време за следващите избори. Защо кметът не е изпълнил своите задължения по закон, общинската дървесина да я извади за местното население, а я е продал в заводите. Такива случаи има много."


"Сега ще покажем, че общините имат дървесина. Ако не вземат мерки, скоро ще покажем и кои общини колко точно не са предоставили на населението, а са закарали дървесина в заводите."


България има 3-4 големи фабрики, които поемат технологично дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в продукт. С две от фабриките вече са направени срещи, предстои такава среща с трета. Идеята е "да намалят потреблението на дърва за огрев – асортимент, който



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни