Днешната цена е 1.15 за литър каза в "Денят започва" Николай Гълъбов, който е млекопроизводител от Брезник.

Свързани новини

22.02.2023 14:50

340% скача цената на млякото от кравата до трапезата

Видян 1513 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

340% поскъпва млякото от фермата с кравите до рафтовете на хипермаркетите, като България е абсолютен лидер в Европа по цени с двойно по-високи котировки от наличните в доста по-богати държави като Австрия, Италия, Испания, дори Великобритания, а всички „промоции” на веригите са за „заблуда на противника”. Изобщо не засягаме на този фон въпроса с качеството, защото в другите европейски държави се продава мляко, а у нас, както се доказа с многобройни изследвания, процентът му в това, което ни продават за мляко никак не е висок.


Купуваме вода със сухо мляко в огромния дял от случаите. 73% от сиренето пък е менте, доказаха лабораторни опити на Активни потребители.
Всичко това стана ясно от дебати по темата в сутрешния блок Денят започва на БНТ. На тема: Има ли спекула при формиране на цената на млечните продукти и оправдано ли е с 340% да бъде по-висока цената на млякото от производителя до трапезата ни?


Днешната изкупна цена е 1,15 лв. за литър каза в Денят започва Николай Гълъбов, който е млекопроизводител от Брезник. Всъщност, както твърдят експертите, реално млякото се изкупува много под един лев и буквално стотинки стигат до фермерите.


По думите на поканения производител на млечни продукти, понапудрил картинката - основната причина за шоковото разминаване между изкупните цени и тези в магазините са сериозните такси, които се поставят от търговските вериги.


Той даде пример с цената на кашкавала:


"Ако един продукт, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лв., сметнете 40% отстъпка, която трябва да се даде на хипермаркета - 12 лв. отиват за веригата. Тоест, млекопроизводителят или фермерът, който има това производство, до него няма да стигне тази цена", посочва Гълъбов.


Лек спад на цената може да се очаква до няколко месеца, твърди Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите. Не става ясно обаче защо производителите на млечни продукти не намалиха вече котировките, след като ставките на газа, и на тока, и на бензина и дизела, които оправдаваха скоковете миналата година, паднаха значително през 2023 г.


Ала цените на млякото и млечните продукти продължават да се увеличават. Реалностите показват, че сирената и кашкавалите българско производство са вдигнати от 20 до 50 процента в магазините само за месец и половина от началото на тази година, както сочи личният опит на хората от 19 минути.


„Има нелоялни търговки практики обаче”, призна все пак поканеният от БНТ да дебатира темата шеф-млекопроизводител.


"Големи, изключително големи търговски субекти, тъй наречените големи търговски вериги - те буквално са една шепа - контролират достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия", отчете той.


Наталия Каменова




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 средностатистически българин 22.02.2023 11:28

    Това не е спекула, а е чиста МАРОДЕРЩИНА! И не е само при млякото, а навсякъде другаде са се наредили на веригата алчни прекупвачи, които без да са се трудили или влагали средства гонят огромни 'чисти" печалби. Примерно собствениците на черешови насаждения, влагат средства и труд. И като оберат черешите, прекупвачите им ги изкупуват по 60 ст./кг. а после ги пласират по магазините и пазарите за 6 или повече лева за килото?!? Това е МАРОДРЕЩИНА С 1000% печалба за прекупвачите. Държавата си затваря очите и НЯМА ЗАКОНИ И МЕРКИ СРЕЩУ МАРОДЕРЩИНАТА, ДО КОГА??? После искате и да ви обичаме и да гласуваме за вас???

  • 001 закриване 22.02.2023 11:04

    В най-бедната с изчезващ народ държава цените на храните са най-високи в Европа и това продължава от дълго време, а държавата бездейства и се наслаждава на оцеляването на суверена си. Колко държавни институции и органи са създадени, а нищо не правят, просто паратизират с огромни заплати на държавната ясла. Не стига, че махнаха БДС и без контрол е пълно с отровни и ГМО боклуци, ами и на космически цени.Пълно безобразие и отсъствие на държавата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак