Можем да направим бюджет за 2024 г. с грижа и отговорност за хората. Готови сме с план и програма за спасяване на България от кризите.

Свързани новини

30.09.2022 16:17

32 г. ДПС е №1, вкарахме 120 лв. К-19 добавка в пенсиите, сега борбата ни е против над 25% инфлация на малката потребителска кошница: д-р Хасан Адемов, водач на ДПС в 25 МИР - София

Видян 5560 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

- Г-н Адемов, инфлацията е рекордна и вече надмина 17%. Смятате ли, че с бюджета за 2023 г. трябва да бъдат увеличени помощите за най-нуждаещите се граждани?

- Буквално преди няколко дни Националната статистика отчете, че годишната инфлация за август 2022 г. спрямо август 2021 г. е

17.7%. Трябва обаче да заявим, че когато става въпрос за малката потребителска кошница, а това са хранителните продукти от първа необходимост - инфлацията е над 25%. При някои от стоките и услугите покачването на цените е дори и 100%. Многократно представителите на управляващите заявяват, че инфлацията е привнесена отвън, но не дават отговор на въпроса защо в страните от Европейския съюз е два пъти по-ниска, дори в Украйна, където се водят военни действия тя е 23%. Логичният извод е, че инфлацията у нас е чисто български феномен и се дължи на грешни решения, закъснели във времето и недостатъчно таргетирани. Ако управляващите бяха се вслушали в предложенията на опозицията още при първите признаци на енергийната криза бизнесът трябваше да бъде подкрепен, за да не прехвърля увеличените цени на производител върху крайните цени.

Въпросът кои граждани да бъдат подкрепени с бюджета за 2023 г. е много важен на фона на очертаващия се огромен за нашите мащаби бюджетен дефицит. Очевидно е, че формулата да бъдат подпомогнати хоризонтално всички на калпак не работи, защото възможностите са ограничени и остава единствената възможност да бъдат подкрепени уязвимите групи - хората с увреждания, социално слаби, самотно живеещи възрастни, пенсионери, енергийно бедни.

За голямо съжаление все още няма легална дифиниция на понятието “енергийно беден” и се разчита на енергийното подпомагане по правилата на социалното министерство.

Следващите управляващи трябва да дадат отговор на непопулярната мярка, кои от разходите трябва да бъдат орязани, за да не стигнем до процедура по свръхдефицит.

- Служебният министър на финансите заяви, че през следващата година ще има голям бюджетен дефицит и при действащите в момента закони. Възможно ли е да бъде направен бюджет за 2023 г. без дефицитът да е толкова голям?

- Служебният финансов министър Росица Велкова съвсем коректно изнесе цялата информация около състоянието на публичните финанси. В Консолидираната фискална програма при действащото законодателство без нови политики се очертава огромен дефицит в бюджета за следващата година 11-12 млрд.лв..Той може да бъде покрит чрез поемане на нов дълг, вдигане на данъци или чрез орязване на разходи.

Трябва обаче управляващо мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, способно да изготви в условия на спешност Антикризисна програма за управление и смелост за въвеждане на непопулярни мерки. Очевидно е, че са задължителни воля, експертиза, управленски опит и визия за развитие на страната.

Задължително е изготвянето на дългосрочна бюджетна прогноза и програма за поетапно свиване на бюджетния дефицит. Това може да стане с инвестиции по линия на европейската солидарност, бюджетни и частни инвестиции в иновативни високо-технологични производства с висока добавена стойност.

Само по този начин можем да разчитаме на високи доходи, стабилни финанси и постъпления в осигурителните фондове, които да гарантират устойчив ръст на пенсии и други социални плащания.

- През есента на миналата година парламентът прие предложението на ДПС Ковид-добавките за пенсионерите да станат по 120 лв. Може ли да се каже, че по-сериозното увеличение на пенсиите започна благодарение на ДПС?

- Управляващите бодряшки повтарят мантрата,че за седем месеца са увеличили размера на пенсиите със 167 лв. като съвсем умишлено пропускат факта, че 120 лв. от тях са по предложение на ДПС. Ние предложихме този подход като временна хоризонтална антиковид мярка, защото безспорно най- пострадали от тази криза са пенсионерите. Приказки от рода на това, че тази подкрепа е деформирала пенсионния модел са пълна глупост, защото той продължава да бъде тристълбов, не са променени основни параметри. Вярно е твърдението, че ние заложихме философията на по-сериозно увеличение, но тя се различава от предложенията на управляващите. Не се намери воля тези добавки да минат през втората защитна мрежа, а именно подпомагането. В условия на ескалиращи каскадно различни кризи е важно да спазиш принципа принос/права и да подкрепиш тези, които сами или с помощта на своите близки не могат да се справят.

- НОИ вдигна пенсиите от 1 юли, а парламентът реши, че ще има още едно увеличение от 1 октомври. Това обаче ще доведе до голям бюджетен дефицит за настоящата и за следващите години. Смятате ли,че е удачно да се дават пенсии със заеми?

- От първи юли пенсиите се вдигнаха с 10%, като към основния размер се добавиха 60 лв. включително и за всяка новоотпусната пенсия. Един пример какво се случи с минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Стартовата беше 370 лв. По 10% още 37 лв.плюс 60 лв. = 467 лв.

Хвалебствените словоизлияния на тема НИЕ увеличихме сериозно пенсиите се разминават с реалностите, защото истинското увеличение е 37 лв. или 1 ЛЕВ И 19 СТОТИНКИ НА ДЕН. За пенсиите на минимален размер, а те са вече около 800 хиляди.Това увеличение повишава базата за следващата година с 3,7 млрд. лв., а за 2024 г. с още 4,2 млрд. лв. без нови политики. Не можаха да разберат, че в осигуряването случайни хрумвания и излишъци могат само да задълбочат дефицитите в системата и да притиснат до стената публичните финанси, защото дефицит се покрива или с високи данъци или с нови заеми, или с орязване на разходи. Сега трансферът от Държавния бюджет към ДОО е над  8 млрд. лв. и тенденцията е за неговото увеличение.

В среда на креслив и агресивен популизъм да си с държавническо мислене е адски трудно, но пътят от “Осанна” до „Разпни го” никак не е дълъг. Само че това е за сметка на всички данъкоплатци и техните поколения.

- Къде изчезнаха парите от държавната хазна? От ПП дойдоха на власт с обещания за големи приходи в бюджета и свиване на някои разходи, инфлацията е рекордна, което допринася за увеличение на данъчните приходи, а пари в хазната се оказва че няма.

- Ние от ДПС и други колеги продължаваме да питаме кой и закакво изхарчи през месец декември 9 милиарда лева за 9 дни.

Управляващите дойдоха на власт с обещанието да върнат в бюджета 20 млрд. лв., които според тях отиват в нечии джобове.

Къде са тези пари, колко са осъдените, имаха достатъчно време да съберат доказателства, но резултатът от техните обещания е нула. Действително инфлацията достигна рекордни нива,доходите наДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 да бе, да 02.10.2022 09:02

    А защо не премахнахте най-големия бич за неравенството плоския данък, защо не премахнахте АД на бълниците, защо позволявате депутати и властимащи непрекъснато да си увеличават заплатите по угоден за тях начин, при положение, че заради тяхната нефелност, корупция и лобизъм народа става все по-беден, болен и изчезващ...? Нищо не сте направили, защото инфлацията е няколко пъти над вашия мижав принос

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 11 декември 21:00ч.

Елитен отряд

Режисьор: Жозе Падила
В ролите: Шарлот Фик Ингрид Дал Мадс Микелсен (Алън Фишер) Мадс Микелсен Алън Фишер

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион