Свързани новини

13.09.2021 10:24

3000 дела по Закона за СРС само през 2020 г.: Манолова

Видян 1703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Само за 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000 дела по Закона за специалните разузнавателни средства. Само 174 са наказателните дела от общ характер. Съществуването на специализираните съдилища и прокуратура създават правозащитен проблем за българските граждани. Каквото поиска специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд това дава. Вместо да се бори с корупцията, спецсъдът репресира граждани.
Това заяви председателят на парламентарната група Изправи се БГ! Ние идваме! Мая Манолова на заседанието на Комисията по правни въпросi.
От 2017 г. досега са образувани 14 066 дела, от които в 12 хил. случаи спецсъдът е разрешил прилагането на СРС. Тоест, в 85 % от случаите се използват специални разузнавателни средства. Окръжният съд във Варна разрешава използване на СРС в 55 % от случаите, а Софийският градски съд - в 63 % от случаите. Тоест, Специализираният наказателен съд не преценява основателни ли са исканията към него, обясни тя.
Неправомерното прилагане на СРС е тежка злоупотреба с правата на гражданите, допълни Манолова и припомни досъдебното производство за преврат, метеж, въоръжено въстание, образувано срещу протестиращи граждани и по което са използвани СРС-та.
Правната комисия да си „измие очите“ поне с приемане на законопроектите на законите за бюрото за защита към главния прокурор и за съдебната власт и да ги внесе в пленарната зала. Хората очакват промяната в съдебната система да започне, каза oщe Манолова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.