Втората полза ТЕЦ Марица 3 Димитровград да работи е произведената енергия

Свързани новини

23.08.2022 11:40

3 причини защо е важно да работи ТЕЦ Марица 3 Димитровград

Видян 1318 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Област Хасково се нарежда на дъното на класацията по размера на средната работна заплата според последната статистика на НСИ. В допълнение броят на заетите са намалели с близо 3000 или с 5,6% спрямо същия период през изминалата година. На този фон ТЕЦ Марица 3 Димитровград е работодател на годината за 2021 година, а средната работна заплата е една от най – високите в града.


През 2022 година предприятието продължава да увеличава своя числен състав. Годишната сума, плащана за заплати в централата, е 6 милиона лева, които се равняват на 10% от общия бюджет на Община Димитровград. ТЕЦ Марица 3 Димитровград е надежден и добър работодател, не само защото е получил грамота, а и поради факта, че въпреки наложения ПАМ и непланираните прекъсвания в работата, от което предприятието губи милиони, не е съкратен нито един служител, защото специалистите не се изграждат за ден и два и са важен фактор  за устойчивото развитие на предприятието.



    Втората полза ТЕЦ Марица 3 Димитровград да работи е произведената енергия. Колкото и малко да е тя, сравнена с капацитета на други централи не бива да забравяме, че всеки мегават произведен в България е ценен ресурс. От непрекъснатия работен процес зависи възможността за трансформация и подмяната на горивния микс или най – общо казано случването на модернизацията. Факторите са именно запазените специалисти, които познават всеки болт завит някъде по съоръженията, инвестициите и не на последно място времето. Да припомним, че още първата инвестиция, целяща да замести част от използваните въглища, беше спряна точно от еколозите в МОСВ. Този факт – инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за биомаса да бъде отхвърлено , с аргументи некасаещи инвестицията показва колко важно е отделеното за промяната време.


От една страна биомасата е утвърдена като възобновяем източник на енергия от ЕС и поради това е широко използването и в цялата общност, от друга еколозите, които трябва да водят икономиката към въглеродна неутралност прекратяват проект, водещ до намаляване на въглеродните емисии. Към настоящия момент съдът отхвърли като несъстоятелно това желание за спиране на инвестиционната програма на площадката на централата.



    Логиката за спиране на инвестиции по – чисто производство няма, така както няма и в набеждаването на ТЕЦ Марица 3 Димитровград за замърсител. Жителите на града станаха свидетели многократно на завишения и при затворена централа. От РИОСВ нееднократно казаха, че макар и по-високи тези стойности се дължат вероятно на пренос на въздушни маси и след като са в нормата не са опасни за хората. Предписанията обаче, които се издаваха на ТЕЦ -а  са именно за такива стойности, които после послужиха на МОСВ да наложат принудителна мярка затваряне. Отделен остава въпросът за изрядността на измервателната станция, която по решение на отговорните институции е трябвало да бъде сменена преди 10 години – и като местоположение и вероятно като съорyжение, тъй като вече е на 30 години и вероятно е изчерпала експлоатационния си живот.


Без това да е важно, но показателно за отсъствието на гузна съвест ТЕЦ Марица 3 Димитровград дари 2 чисто нови измервателни станции на общината, чието местоположение бе определено от комисия от държавните институции. И пак без да е най – важното, но в подкрепа на това, че някой иска да ощети димитровградчани нито една регулярана или извънредна проверка не е отчела замърсяване на площадката на централата. Дори мобилната станция, която престоя около месец там, не отчете превишени норми на серен диоксид. „Не казваме, че сме постигнали въглеродна неутралност, а че работим, спазвайки комплексното си разрешително“ казват простичко от централата. И докато това е така работата на ТЕЦ Марица 3 Димитровград остава важна за хората, региона и макар и малък добър принос за българската енергетика и икономика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат