Свързани новини

30.05.2011 12:21

3 нови музея в столицата до края на годината

Видян 1249 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

София стана домакин на конференция за Европейските столици на културата. Във форума се включиха представители на българските градове - кандидати - Варна, Велико Търново, Пловдив, Бургас и Русе, както и европейски експерти от Берлин, Вроцлав, Генуа, Рур, Архус и други. Събитието беше организирано от Столичната община, Асоциацията за развитие на София, партньорската инициатива Душа за Европа и Фондацията за градски проекти и изследвания.

През 2019 г. Европейски столици на културата ще излъчат България и Италия.

„Здравите градове зависят от оживените си обществени пространства“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя представи бъдещите и осъществени вече културни проекти за столицата, сред които са реставрирането на сцената в Борисовата градина и създаването на две галерии на открито. „Градът е повече от транспортна инфраструктура“, каза още тя. Фандъкова припомни, че тази година средствата отделени по програма Култура са с 1 млн. лева повече от миналата година. Вече са подадени апликационни форми за създаването на Музей за история на София. 

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че до 20 дни ще бъде открит първият музей за съвременно изкуство в страната. Също така след месец и половина ще бъде открит музей на евпорейските шедьоври от времето на социализма, а през септември ще отвори врати така нареченият Български Лувър. Рашидов обобщи, че за една година се очаква да бъдат открити общо три музея на територията на София, а пространствата около тях ще бъдат превърнати в музеи на открито, които министърът определи като „едни от най-чаровните“ такива. 

Една от основните идеи, които подкрепиха всички участници във форума беше, че независимо кой е градът победител, важно е участието и стремежът за културно развитие, който инициативата Европейска столица на културата стимулира. Тя е замислена с цел сближаване на европейските култури и формиране на единна интернационална общност. През 25-годишното й съществуване стотици градове и региони са кандидатствали за титлата, защото са видели възможност за повишаване на благосъстоянието си, отключване потенциала на творческия сектор, стимулиране на културния и туристически обмен и сближаване на територията на цели региони.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни