Тандем

Свързани новини

06.06.2023 17:25

3-ма олигарси за министри в „антикорупционното” правителство

Видян 5479 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителство срещу беззаконието и корупцията – така определи новия кабинет коалиционният партньор на ПП и ГЕРБ в него Христо Иванов. Доколко може да бъде срещу беззаконието, след като премиерът му използва министерстването си, за да произведе сам себе си за академик? А вицепремиерът му се титуловаше „доктор”, без никога да е защитавала подобна научна степен, а също се беше писала социалнослаба при заплата над 10 000 евро на месец, за да вземе общинско жилище в София на безценица, а после лъжеше, че не го е напуснала след гръмването на скандала?


А доколко едно правителство с трима преки представители на едрия бизнес и то от най-корупционните му сектори: пътно строителство, енергетика и земеделие, които още не са напуснали фирмите, които управляват и в които са съдружници, може да се определи като антикорупционно?


Започваме с агроминистъра Кирил Вътев – лична кандидатура на бащата на Кирил Петков.



Сигурно сте се питали как килограм от неговите телешки кренвирши Тандем струва половината пари на килограм телешко месо? А дали знаете, че при държавен стандарт за мазнини 18% в тях лабораторен опит на организацията за защита Активни потребители откри 42%?  


Същият лабораторен опит показа, че има 62,41% вода в кренвиршите на новия земеделски министър, който ще се бори с корупцията и беззаконието!
Невероятно, но факт.


Интересно е, че при 11 негови фирми, едва една от тях отбелязва печалба – въпросната Тандем – В бележи скромните 698 000 лв. при оборот от 23,996 млн.лв. в регистъра.


Снимки, публикувани от Капитал на бащата на ПП Иво Прокопиев, една виждате тук, показват доста мръсната на вид производствена база на фирмата. Но поставят и много интересен въпрос – 3 години нейно разширение не получава Акт 16. Не зависело от новия министър, както сам той се жалва.


Всъщност, кмет на Район Сердика, когото обвинява за осъществяването на стриктен контрол върху строителството с европари, финансирано от държавата през фондовете, е лидерът на най-голямата и най-важната софийска организация на коалиционния партньор в новото правителство – софийската.


По ирония на съдбата и по случайност, преди да стане кмет, той е служител на съдружник и съуправляващ във фирмата, която ръководи друг нов министър – енергийния Румен Радев, за когото подробно разказахме вчера. Бизнесменът Лъчезар Цоцорков, който изкупи при ГЕРБ общинското осветление в София, за което сега получава десетки милиони годишно от общината, е партньор дълги години в Асарел – Медет.


Сега синът му, заедно с новия енергоминистър, е член на УС на фирмата, която е притежание на руски и проруски украински олигарх през тяхна малтийска офшорка, след като Р.Овч. като министър със зам.-министър К. Нинова продава и последните държавни дялове в добивното дружество. Интересна подробност в тази връзка е, че жената на единия от рускоговорещите олигарси е близка приятелка на самата посланичка на Путин у нас Елеонора Митрофанова. Вероятно тя де факто е пенсионирана от Кремъл точно в България именно заради това приятелство и стратегическия актив за милиарди, какъвто представлява въпросното дружество.


За да бъде пълно политическото безочие, лидерът на друг коалиционен партньор в новото правителство – Зелените, и вицепремиер в кабинета Петков – Нинова на ПП/ДБ/БСП Б. Сандов беше публично унизен, като получи осъждане за 4 500 лв., понеже нарекъл боса на новия енергиен министър Румен Радев - Лъчезар Цоцорков, „олигарх”.



Но неговите съпартийци и близкият му приятел Кирил Петков подкрепят този министър, който служи на този бизнесмен от години. Знаейки отлично неговите руски връзки и зависимости.


После кабинетът е наричан и проевропейски и антикремълски.


Руско е името на ГлавБОЛГАРСтрой, откъдето идва новият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, бивш изпълнителен директор на същия този холдинг ГБС и дори съдружник на собствениците му в не една фирма. Много пъти сме разказвали за него, защото все пак е представител на Промяната и в същото време на най-облажилата се фирма от уж разследваните  от ПП пътни строежи на ГЕРБ за милиарди.



Изобщо да не споменаваме, че съпругата му и той самият са партия във фирма за усвояване и консултации по еврофондове, докато в ръцете му сега са дадени ... еврофондове за милиарди. И то не за първи път Промяната прави това. При предишното й редовно правителство му беше дала контрол върху всички еврофондове като зам. на Асен Василев в МинФин.


Като заместник-министър на финансите в кабинета Петков - Нинова, юристът беше също така нещо като гара разпределителна за пътните строители, които имаха да си прибират пари от скандалните магистрали, наричани от самата Лена Бориславова „откраднати”.


Те биват препращани, както прочетохме в писмените им жалби, да бъдат консултирани за 10+4% от вземанията си в няколко кантори, добили популярност в бизнессредите като „канторите на Асен”, сред които и онази, от която в политиката влязоха същата Лена Бориславова и Никола Минчев, който пък чака ред за ротационен председател на Народното събрание от ПП.


Както сами се убеждавате, новото правителство е основано на борба срещу беззаконието и корупцията. Ала някой друг път...


Радостина Тонева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.06.2023 00:33

    Кирил Вътев е завършил Националната спортна академия с профил "Свободна борба" (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. Напуска спорта през 1991 г. Заедно с брат си започват производство на сандвичи, но се оказва, че трудно се намират качествени колбаси. През 1993 г. регистрират фирмата "Тандем-В" и постепенно от производството на сандвичи преминават към месните деликатеси

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.