Свързани новини

03.09.2012 16:16

3,3 млн. за Капитал, 1,2 млн. за Медиапул от САЩ

Видян 3864 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



В България едни медии се обявяват за независими и започват да винят другите като зависими. 19’ обаче направи разследване доколко са независими независимите медии и кой налива пари в тях. Оказа се, че това са предимно американците.

Веднъж 300 000, а веднъж цели 3 милиона лева е финансирана Икономедия – издател на Капитал и сайта на закрития вестник Дневник от фондацията Америка за България. Това са повече пари от тези, срещу които бяха изтъргувани преди време половината акции на групата, става ясно от наше интервю с медийния шеф на фондацията Ленко Ленков. Цялото интервю ще прочетете в утрешния брой на 19’ и на 19min.bg.

 

„Избираме медии, които първо са се обърнали към нас с проекти, второ, пишат качествено като естествено не избираме всички, а тези, които според нас са по-добри от другите”, коментира Ленков по повод на непрозрачната селекция именно на известната с неголямата си аудитория издателска група. На въпроса защо както изборът, така и отчетът за похарчените милиони са непрозрачни и не могат да бъдат видени никъде от публиката, което веднага поражда съмнения за зависимост на редакционната политика от твърде щедрото спонсориране, Ленков отвърна: „Не си купуваме медии. Не очакваме нищо от тях”.

Явно той не е чувал типично американския лаф, че няма безплатен обяд, защото медия на работилата първо в Капитал, а после като пиар на Костов в ролята му на премиер Стояна Георгиева също е взела сериозна дотация от Америка. Веднъж 300 000 и веднъж 900 000, както потвърди Ленков са отишли при сайта Медиапул. Той също е далеч от най-посещаваните информационни източници в интернет.

 

Не е тайна, че групата на Капитал и Медиапул обикновено си препират информацията и правят колективни атаки заедно – срещу цивилизоването на Витоша, срещу укрепването на брега край Варна, срещу отделни министри и цялото правителство или в подкрепа на Кунева. „Чел съм, че плащаме за медийна подкрепа на Кунева, но това не е така”, оправдава се медийният спец на американската фондация.

Оригинален е подходът над два пъти по-малко пари от Медиапул да вземе обществената национална телевизия БНТ. Макар да се финансира от данъците ни, тя е грабнала половин милион и от Америка за България. Голям смях обаче настъпва, когато Ленков изяснява, че никому неизвестният сайт Редута – също на бивша журналистка от Капитал, е щедро финансиран с 90 000 лв. Само 24 000 лв. и то за две години пък е взел много четеният преди 2 десетилетия вестник Стършел.

От Америка за България не отричат, че са рожба на бившия шеф на Централното разузнавателно управление на САЩ и експрезидент Джордж Буш – Старши. Негова е идеята за създаване на специален фонд, на който е производна и въпросната фондация. Според служителя й Ленков обаче е „плод на стари шаблони свързването на ЦРУ и Джордж Буш с решението на Сената на САЩ за основаване на подобни институции за България”. На него това му звучало несериозно.

Интересно е, че в съзвучие със спонсорираните от Америка медии атакува и интелектуалният и уважаван в. Сега, който е собственост на Овъргаз. Проверка на 19 минути в регистрите показа  Овъргаз Инк. - основното дружество всъщност е 50% руска собственост – на Газпром – един от символите на руската държава по времето на Путин.  Още по-интересен е съдружникът с 50% в Овъргаз Инк. Това е Овъргаз Холдинг. 0,283% от нея държат “група физически лица”, а 99,717% са на Енерджи Консълтантс Лимитид, сочи Дакси. Въпросните Енерджи консълтантс на практика са собственост на офшорка с регистрация на Британските острови. 





Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей