Вчера ви разказахме как в последния ден на управлението на царя на Русе Ник Събев като транспортен министър в Русенската свободна зона, в която дългогодишен шеф е областният координатор на Продължаваме промяната Валери Андреев, се товари стоката за камиона – бомба от Кримския/Керченския мост

Свързани новини

13.10.2022 15:00

27М лв. от държавата и още 1М еврогрант за К.Петков от 1 наредена сделка, подписана от В. Андреев – русенския шеф на ПП, ексГЕРБ

Видян 7537 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера ви разказахме как в последния ден на управлението на царя на Русе Ник Събев като транспортен министър в Русенската свободна зона, в която дългогодишен шеф е областният координатор на Продължаваме промяната Валери Андреев, се товари стоката за камиона – бомба от Кримския/Керченския мост.


Същият Валери Андреев е човекът, който запознава боса на Еконт с Кирил Петков. Двамата с експремиера са близки от една друга сделка в последен ден – но на Асен Василев като служебен икономически министър през 2013 г. Чрез нея Петков печели за фирмата си Волаком 27 милиона лева (26,9 млн. от занижена оценка на държавен терен) от нашите пари на данъкоплатци и още 1 милион лева еврофондове без конкурс при Валери Андреев като шеф на Националната компания индустриални зони.


Двамата се запознават като съветници на икономическия министър от първия мандат на ГЕРБ Трайчо Трайков, както самият Трайков споделя в интервю, а Андреев съвсем официално е и щатен съветник на Петков, когато той на свой ред става министър на икономиката в служебния кабинет Янев 1 миналата година.


Тези факти бяха потвърдени в изрично писмо по време не на кой да е кабинет, а на Петков – Нинова от неговия вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова. Според официалния документ фирмата Волаком е купила държавен терен в индустриална зона Божурище за 18 лв./кв. м, докато друга фирма по това време е купила земя на цена 30 лв./кв. м.


През 2017 г. от министерството са направили одит на Националната компания Индустриални зони (НКИЗ). В одитния доклад има констатация, че е допуснато формално провеждане на конкурс, в който участват Ацом и Волаком, посочва Корнелия Нинова в отговора си. Ацом доставя оборудване на Волаком, която прави система за безопасност от летящи птици и прилепи.
Мнението на одиторите е, че при провеждането на конкурса не е трябвало да се залага условие за наличие на сертификат за клас инвестиция. Сертификатите на Ацом и Волаком за клас инвестиция са от 27 май 2013 г. – предпоследния ден на министерстването на Асен Василев в икономиката в служебното правителство на Марин Райков. Сертификатът е издаден от кума на Кирил Петков – Борислав Стефанов, тогава шеф на  Българската агенция за инвестиции. В съвета на директорите е влизала Виолета Лорер, заместник-министър на Василев, а в кабинета Петков – Нинова – негов шеф на кабинета, съпруга на Даниел Лорер – министър в кабинета Петков – Нинова, а днес депутат от ПП.  Волаком е получила и близо 1 млн. лв. безвъзмездни средства от фондовете на ЕС.


За да стане работата, още в първия си ден като служебен министър - 14 март 2013 г. Асен Василев получава искане от фирмата ВОЛАКОМ АД, представлявана от неговия най-добър приятел Кирил Петков, баща му и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б – за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопасност в държавната зона Божурище – София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).
Цялата процедура е траяла рекордно краткия срок от месец и 28 дни. Обикновено лицензирането отнема между 3 и 6 месеца при изрядни документи. Странното е, че паралелно с подготовката на Сертификата министър Асен Василев прави промени в Съвета на директорите на НКИЗ, която в случая се явява продавач.
Специално, за да стане сделката, са сменени двама от тримата членове на борда. Единият нов е Виолета Лорер, другият нов е Юлиян Николов, а третият е нашият главен герой Валери Андреев, назначен при Трайчо Трайков от първия кабинет на Борисов.


Проверка в регистрите показва как фирми на Валери Андреев малко след гореописания проект придобиват без заеми и кредити апартаменти за стотици хиляди левове, а нотариалните актове са за придобиване чрез покупко-продажба от дружеството ЕЛЕМ-Гама ООД ЕИК 202952417, както и другите дружества с интересните имена ЕЛЕМ-Алфа, ЕЛЕМ- Бета… – все с по 2 лева капитал. Цяло чудо е как са преодолени всички икономически и юридически препятствия, за да се сдобият тези дружества – без кредити (заеми), със собствен ресурс, но без търговска дейност с апетитни имоти. При това с нормата от 2011 година, когато започва да действа законът за ограничаване на плащанията в брой, а това провокира въпроса – как и от кого е плащано на продавача?


И така за 1 ден Асен Василев прави 3 чудеса:
– Искане до министъра за даване на разрешение за учредяване право на строеж № 26- Н-66/ 23.05.2013 .
– Решение на СД № 68 / 23.05.2013 – за учредяване право на строеж върху имот в Божурище чрез конкурс.
– Заповед на министъра за даване на разрешение –  23.05.2013!
Всичко се случва в един ден.
Сертификатът, съгласно закона, е ДОГОВОР между ДЪРЖАВАТА И ИНВЕСТИТОРА, с който се дава право да придобие имот или вещни права без процедура – състезание - конкурс.
Отговорен за контрола и отчитането дали са



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 народен съд 15.10.2022 13:15

    Ами това им е промяната, да махнат едни крадаци и да се настанят други, още по-свирепи и мащабни

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на