260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника

Свързани новини

13.12.2023 10:07

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на МОЧА

Видян 514 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на съветската армия. Това заяви в "Денят започва" областния управител Вяра Тодева.

"Това е сумата без самата реставрация и е одобрена от Министерски съвет. След като се приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София.

Възстановена е тази сутрин работата по демонтажа на паметника. Докаран е нов кран, има работници на място, които режат части от композицията. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента в Княжеската градина. Без произшествия премина нощта, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента.

Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.

От МВР съобщиха, че денонощно ще охраняват пространствата около паметника. Предприети са действия за обезпечаване на района, включително на работниците и строителна механизация.

Около 70 хил. лв. пък ще излезе и охраната на ПСА за година. Напомняме, че от областната управа предприеха действия по демонтиране  на ръка с автомат “заради лошото му състояние”.


"На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител", заяви Тодева. По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на МK. "От там казаха, че не е културна ценност и нямат отношение", уточни тя.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.