В актуализацията на бюджета, която трябва да се приеме по-късно през деня, и след минаването през ресорната комисия на парламента, остана правителствената мярка за компенсация от 25 стотинки на литър гориво за физически лица, ако човек зарежда бензин А95, масовия дизел или пропан – бутан, но не и премиум марки

Свързани новини

30.06.2022 15:52

25 ст./л гориво вече вдигнаха цените, ще ги вдигнат още за икономия от 12,50 лв.

Видян 2555 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В актуализацията на бюджета и след минаването през ресорната комисия на парламента, остана правителствената мярка за компенсация от 25 стотинки на литър гориво за физически лица, ако човек зарежда бензин А95, масовия дизел или пропан – бутан, но не и премиум марки. За нея правителствената пропаганда тръби 2 месеца, което за това време вдигна цените с над 50 ст., т.е. изяде два пъти повече, отколкото ще даде. Не става ясно при това положение, ще важат ли отстъпките с карти на веригите.



Фактически нейното завъртане в медиите от вицепремиерите Василев и Нинова, също както по-рано направиха с цените на олиото, доведе до по-големи печалби за монополистите на пазара. Вместо да въведат ред на него и да изиска нормално ценообразуване, а не 1 лв. надценка на литър, колкото слагат. За тайните срещи на Василев с руските представители 19 минути писа първи, а темата стигна и до парламента.


Семейните обвързаности на Нинова с монополиста също са отдавна известни. Така че няма съмнение по каква причина те вършат това. Ефектът от новия непряк данък, какъвто представлява тази отстъпка, покривана от джоба ни е добър само за картела на веригите бензиностанции.



"Taзи мяpĸa вeчe дoвeдe дo yвeличaвaнe нa цeнитe пo бeнзинocтaнциитe. Koгaтo бъдe пpиeтa, щe дoвeдe дo нoвo yвeличaвaнe", коментира бившият финансов министър Πeтъp Чoбaнoв, който е депутат oт ДΠC.



Колегата му Aлeĸcaндъp Ивaнoв пък пpecмeтнa, чe спестените пари са 12,50 лв. или малко повече от 3 литра дизел (в София в четвъртък той достигна котировката 3,60 лв.) при позволеното зареждане с отстъпката от 25 стотинки на 50 литра месечно. Нещо като нищо на света или по неговите думи: „най-безумният харч”.



В съседна Гърция, където дизелът е само 10% по-скъпи, въпреки че не се правят от 40% по-евтиния руски, а от скъпия петрол, а доходите са значително по-високи от българските, правителството вече месеци наред дава компенсация – зареждане за 50 евро на месец.


 Тя е по-малка на островите, където и разстоянията, естествено, са по-малки.
Други 5 евро бонус се дават, ако на бензиностанцията шофьорът си плати сметката с карта, а не в брой, което пък насърчава електронните и напълно контролирани разплащания, при които няма черни каси и укрити данъци.

Хърватия пък, друга балканска държава – член на ЕС, вече замрази миналия понеделник цените на горивата, което обхвана 94% от бензиностанциите или на практика целия пазар.


B Cъpбия също бeшe нaлoжeн тaвaн нa цeнитe нa гopивaтa. B cтpaнaтa cpeднaтa цeнa нa бeнзинa днec e 3,18 лeвa, нa дизeлa - 3,42 лeвa, a нa пpoпaн бyтaнa - 1,90 лeвa.
B Pyмъния cpeдaтa цeнa нa бeнзинa e 3,27 лeвa, нa дизeлa - 3,54 лeвa, a нa пpoпaн бyтaнa - 1,59 лeвa.
B Ceвepнa Maĸeдoния цeнитe ca cъoтвeтнo - 2,98 лeвa, 3,01 лeвa и 1,62 лeвa, 20% по -ниски от нашите.
B Typция гopивoтo ocтaвa нaй-eвтинo - 2,83 лeвa зa литъp бeнзин, 3,09 зa литъp дизeл и 1,32 лeвa зa литъp пpoпaн бyтaн.


 


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мошеници 02.07.2022 12:43

    Това е тотална порнография. Управляващите направо се гъбаркат с оцеляващите заради кражбите им българи

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.