Повечето от бежанците влизат в ЕС през източна Полша, Словакия, Унгария и Румъния

Свързани новини

07.03.2022 09:24

25 хил. украински бежанци минаха БГ границата

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От 24 февруари 2022 г. до 6 март през всички пунктове на българо-румънската граница у нас са влезли близо 25 хил. украински граждани, съобщиха от ГД Гранична полиция. Между 1,3 млн. и 1,5 млн. души са напуснали бившата съветска република за последните 10 дни.


 


Повечето от тях влизат в ЕС през източна Полша, Словакия, Унгария и Румъния. „Това е най-бързо разгръщащата се бежанска криза, която Европа е виждала от края на Втората световна война“, коментира върховният комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди.


 


Напомняме, че огромна част от бежанците са от българското малцинство в Украйна, което по различни оценки е между 120 000 и 250 000 души. Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване от 90 дни престой в рамките на всеки 6-месечен период у нас.


 


Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства. На нашата границата вече са подадени над 70 молби за хуманитарна закрила. Реалната бройка обаче е в пъти по-голяма и това ще проличи съвсем скоро.


 


В Бургас мобилен екип на Агенцията за бежанците вече започна регистрация на търсещите подслон у нас украинци. Това се прави, за да не се налага те да пътуват до четирите центъра в страната, където могат да получат хуманитарен статут - в София, Пъстрогор, Харманли и Стара Загора.


 


Напомняме, че от 19 минути още в петък алармирахме, че в текущата кризисна ситуация нямаме единен център за разпределение на украинските бежанци. Вече близо 2 седмици нямаме централизирана система. На този етап налични са само отделни звена, като денонощният център за съдействие на украински бежанци във Варна.


 


Той се помещава в Двореца на културата и спорта, а целта му е да съдейства на хората, бягащи от войната. До момента само в областта са настанени около 600 украинци.


 


 


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще