През последната седмица бяха задържани няколко служители на МВР

Свързани новини

28.11.2022 16:36

240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

Видян 4036 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Досъдебни производства срещу 240 полицаи са били образувани за една година, сочи статистика на дирекция Вътрешна сигурност на МВР. Данните обхващат периода от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г., става ясно от отговор на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на парламентарен въпрос от депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски за дейността на Вътрешна сигурност.


Образуваните разследвания и изпратените сигнали на компетентните прокуратури през този период са срещу 140 служители от направления Пътна полиция и Охранителна полиция, срещу 37 служители от Гранична полиция, както и срещу 63 служители на Криминална и икономическа полиция, пише още в отговора.
През същия период в дирекция Вътрешна сигурност са постъпили 241 сигнала. От тях 114 са били изпратени до компетентната прокуратурата. 57 са изпратени до други структури на МВР. По 42 сигнала работата продължава, а по 28 проверката е приключила, като не са потвърдени посочените в тях данни.


През последната седмица бяха задържани няколко служители на МВР. В петък за подкуп бяха арестувани двама полицаи, които са били командировани в Благоевградска област с антикорупционна цел. Задачата им била да се рутират с колегите си, за да се намали корупционният риск. От прокуратурата съобщиха, че на двамата служители на МВР са повдигнати обвинения, след като е установено, че са поискали 500 лв. от шофьори, извършили нарушения. Ден по-късно още трима гранични полицаи са бяха арестувани в района на Малко Търново след разработка на дирекция Вътрешна сигурност. Причината е "нерегламентирана дейност по време на дежурство".


Тримата обаче бяха освободени, без прокуратурата да им повдигне обвинения.
До юли м.г. Вътрешна сигурност се ръководеше от Стефчо Банков. Тогава дирекцията беше сочена като една от службите, използвани при незаконното подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор през 2020 г. Така и не стана ясно обаче дали и какво е било участието на дирекцията в неправомерни действия срещу граждани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог