Свързани новини

28.12.2021 14:42

24-часовият контрол изсветлил 40% от оборотите в петролните бази

Видян 2941 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Денонощните наблюдения на данъчните складове за горива от началото септември насам са изсветлили около 40% от оборотите им. Това е довело и да значителен ръст на приходите от ДДС и акцизи в хазната.

Финансовият министър Асен Василев представи пред новосформираната бюджетна комисия в парламента в сряда откъде идва преизпълнението на приходите в бюджета тази година, предаде Сега. По думите му няколко мащабни данъчни кампании са напълнили хазната, което показва, че не само инфлацията е единствено "виновна" за по-големите данъчни постъпления.

"В 25 най-големи сладове за горива бе въведено наблюдение от денонощни екипи, в резултат на което с 40% месечно се увеличиха физическите обеми на търгуваните горива в тези складове. Този ръст се отразява и на постъпленията от ДДС от внос", обясни Василев. Той отчете, че очакваното преизпълнение на приходите от ДДС спрямо актуализацията на бюджета през септември е за 622 млн. лв., като половината от тях са от начислен ДДС при внос. С други 46 млн. лв. е преизпълнена събираемостта на акцизите.

При наблюдението на складовете за горива данъчните екипи проследяват всички превозни средства, които влизат и излизат до доставянето на горивата на бензиностанции.

За подобрената събираемост на ДДС заслуга имали и проверките по зеленчуковите борси и тържища, където обемите на продажби са нараснали с 30%. "Бананите на тези борси вече се продават за 1.20 лв., а не за 12 стотинки килограма", посочи Василев.

В момента тече мащабна проверка на големите вносители на автомобили, откъдето също се очакват резултати, посочи Василев. Става дума за започналата тези дни проверка на лизинговите коли, след случая с бившия финансов министър Владислав Горанов, чийто автомобил бе спрян на границата, защото се издирва от Интерпол. Лизинговата компания "Мото Пфое" твърди, че автомобилът е чисто нов, но бил "клониран" от автомобилната мафия.

Василев припомни, че по-рано през годината Агенция Митници е успяла да разбие канал за внос на луксозни леки коли, декларирани при силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС. Измамниците, не без помощта и на митнически служители, описват колите като катастрофирали, с дефекти или ударени от градушка и ги обявяват на стойност от порядъка на 2000 лв., върху които плащат ДДС.


Снимка: БГНЕС


 


Подготвя се и голяма проверка на строителния сектор, където също се очаква да се изкарат повече приходи на светло, съобщи финансовият министър.

Със 7.7 млрд. лв. ще е преизпълнението на приходите в бюджета за 2021 г., 20% повече от 2020 г., отчете Василев. От тях 4.8 млрд. е преизпълнението на данъци и осигуровки. От корпоративни данъци постъпленията са с над 400 млн. лв. повече, а от данъка върху доходите преизпълнението е 80 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.12.2021 15:52

    Господин Ангелов,имам ви доверие и ви моля,хайде най-после заострете вниманието на НАП към ЗЪБОЛЕКАРИТЕ.Нямат никаква отчетност.не издават документ за услугата и всичко е само КЕШ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни