Свързани новини

12.06.2020 12:00

20% срив на износа ни (1 млрд.лв) при работещи предприятия

Видян 2529 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            Българският износ се е сринал с близо 20% през април - първият пълен месец от въведеното извънредно положение в страната. Подобен срив при експорта на български стоки за ЕС и трети страни не е регистриран от световната финансова криза насам - и по-специално от септември 2009 г. Този шок беше очакван от икономистите, тъй като ограниченията за бизнеса и хората, въведени в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, удари тежко търсенето и предлагането на стоки и услуги и затрудни веригите на доставки, предаде economic.bg.

Срив на износа има както към страните от Европейския съюз, така и към трети страни, показват данните за външната търговия, публикувани днес от Националния статистически институт (НСИ).


Общият износ на българските производители през април спада с 19.5% на годишна база, а в парично изражение това е близо 1 млрд. лв. Експортът към трети страни намалява с 18.4%, докато този към ЕС - с 20.1%. Номинално, спадът в износа към страните от Блока е почти двоен като сума (612 млн. лв.) спрямо този за трети страни (300 млн. лв.).

Най-сериозно е пострадала търговията на българските фирми с Египет, Сърбия, Северна Македония, Русия, Сингапур и Украйна. Горивата, машините и оборудването и превозните средства, които произвеждаме за износ и които всъщност са най-съществена част от експорта ни, са най-тежко ударени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Разпищолил се от скука рентиер 12.06.2020 21:23

    До тоя с пожарните касети: Я дай десетина или един кашон ,че ми трябват за едно домино си редим на село с разни видове касетки.

  • 001 Рентиер на сравнително малък хотел с 1250 стаи 12.06.2020 21:20

    За сметка на това пък туристическия бранш особенно след последното удължаване на положението,компенсира напълно загубите от износ,чрез невиждани печалби,с над 75% по-високи от 2019 г.!В земеделието също печалбите( поне на документи !) са с над 395% по-високи !Заливаме цяла Европа с български плодове и зелени-чуци.Навсякъде по градове ,села а и по паланки ,народа ликува от благоденствие !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни