Свързани новини

06.04.2019 08:04

20% скок на тока иска НЕК

Видян 3101 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Ново увеличение на цената на елекроенергията от 1 юли поиска Националната електрическа компания (НЕК), сочи доклад на ведомството. Компанията е настоява за почти 20% увеличение на тарифите за бита и за малките фирми.
Според доклада прогнозната средна покупна цена на тока от 1 юли е 151.52 лв. за мегават и е по-висока от утвърдената за текущия период с 19.4%, което е най-високото заявление, внесено в КЕВР.

В края на месеца предложения за нови цени подадоха и трите ЕРП-та, които настояват за повишение на цените между 2 и 9%. Все още не са известни предложенията на АЕЦ Козлодуй, ЕСО и др..


  ЧЕЗ предлага малко над 9% поскъпване на дневната тарифа, ЕВН - 4%, а Енерго Про искат повишение от 1.7%. От ЕВН настоява и поскъпване на нощния ток със 7.1%, а Енерго Про - с 4.16 %. Не е известно каква промяна на нощната тарифа ще поискат от ЧЕЗ.

Според доклада на НЕК токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии. Същевременно от компанията посочват, че завършват 2018 г. на загуба от над 115 млн. лв.. Причината за това е загубата на арбитража срещу консултантите от Уорли Парсънс по делото за архитект-инженера за АЕЦ Белене. Отчетътпоказва, че за поредна година НЕК не успява да стопи дълговете си. Задълженията на дружеството към края на 2018 г. е 4, 053 млрд. лв., като са намалени с нищожните 0.3% спрямо 2017 г. НЕК не успява да изплува дори и с преводите от фонд Сигурност, който бе създаден именно с цел да подпомага електрическата компания, като всички производители на ток правят от 5% отчисления към него.

Целта е парите да се превеждат към електрическата компания, за да може тя да плаща за скъпия ток от американските тецове, ВЕИ-тата и когенерациите.

Новите цени на тока предстои да бъдат обсъдени о от КЕВР, който ще се вземе окончателното си решение в края на юни, съобщава Сега. Още от сега обаче шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако има поскъпване на ел.енергията, то ще бъде само с размера на инфлацията, която за 2018 г. бе 4%.


Припомняме, че последно токът поскъпна с 2%  миналия юли.















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Нали Бойко Борисов се хвалеше, че само в България не дружествата не са увеличавали тока.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей