Свързани новини

28.09.2021 09:23

20% скок на парното за ЧНГ: Ексдепутатът-спец Вл. Панев

Видян 1722 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Парното ще се повиши с около 20% от Нова година, но за съжаление това ще е само началото. Защото очакваната загуба за Топлофикация за този сезон при сегашните цени на природния газ може да е около 270 млн лева. Отгоре слагаме задълженията от близо милиард. Всичко това ще пристигне при абонатите следващите пролет и лято, и повишението тогава няма да е само 20 процента.

Какво може да се направи? Заради това, че няма интерконектор с Гърция, внасяме само 25% от азерския договор, който бихме могли по договор. А тъй като той е вързан за цените на петрола, в момента е двойно по-евтин от руския.

Трябва да се мисли за компенсиране на енергоемките отрасли, които губят конкурентност - производители на цимент, стъкло, торове. Те губят пазари и в чужбина, и в България.

Дребните търговци понасят втори удар за година и нещо. През 2020 г. ги затвориха заради Ковид. От 1 юли излязоха на свободния пазар на електроенергия, и почти веднага след това цените скочиха в небето. Когато кабинета обмисля мерки за подпомагане, това са групите, които имат нужда.

След Нова година в това положение ще са и енергийно бедните домакинства. Защото цените на тока, газа и парното ще полетят и за тях. Въобще това е перфектната буря, благодарение на Брюксел. Европейските хранилища ги оставиха без газ заради моментни печалби. Което повиши търсенето от внос и цените отидоха в космоса. Слуховете са, че това е и изнудване от Газпром, за да се пусне Северен поток. Ама не е луд тоя, който яде зелника", пише депутатът в последните 2 парламента, преди това съветник в столичния парламент и експерт по Топлофикация Владислав Панев.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак