Свързани новини

27.03.2020 12:50

20 млн. лв. на месец ще струва тестването за COVID-19

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 20 млн. на месец ще струват тестването на гражданите, за да се докаже дали са заразени с коронавирус. То ще се прави с три вида тестове според пика на заболяването, обясни шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. И обясни, че всеки от тях е важен на различен етап от развитието на епидемията, предаде 24 часа.



Златен стандарт са PCR тестовете. Те работят чрез откриване на специфичен генетичен материал на вируса. Гарантират точност, а методът може да докаже вируса на най-ранен стадий на инфектирането с разпознаване на неговата РНК. „Той е бавен и изисква апаратура и добре обучен персонал. Няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на работещите лаборатории в размер на около 1000 или 1200 случая дневно, или  около 30 000 теста месечно. Изразено като цени, това е около 930 000 лв. на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста “, обясни началникът на щаба.


Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. „Пробата се взима по абсолютно същия начин като при PCR. Но идентифицирането става бързо за около 5 минути с малък портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5000 до 20000 дневно. На месец ще са нужни 300 хил. такива теста, а сметките показват, че ще са нужни около 10 млн. лв. на месец


Когато се установи, че епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране ще започнат и  бързите тестове. „Тестове, с които може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Предвижда се в широки граници до 40 000 на ден, което като парично изражение е около 10 млн. на месец“, добави Мутафчийски.  Те обаче ще служат, за да се знае колко хора са се разболели без да разберат и са придобили имунитет, обясни още ген. Мутафчийски.

 

 

 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали