Още със запазването му като зам.-министър името на Добрев предизвиква напрежение в управляващата коалиция

Свързани новини

30.03.2022 09:23

20 млн.лв. източени от горите за 100 дни при Нинова, СИК и Мафията в агроминистерството

Видян 4837 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със заповед на премиера Кирил Петков бе освободен зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев, известен като Насо Мафията.




В официалното съобщение на правителствената информационна служба мотиви не се посочват. Решението за отстраняването му е било взето на среща между лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова (б.р.ресорен вицепремиер) и червени народни представители в понеделник.




Земеделският министър принципно е от квотата на БСП (б.р. Иван Иванов от Шумен, шеф на СИК в града според Търговския регистър и син на ръководителя на ДС там при соца), но самият Добрев беше зам.-министър в третото правителство на Бойко Борисов и запази поста си както по време на двете служебни правителства на Стефан Янев.




Още със запазването му като зам.-министър името на Добрев предизвиква напрежение в управляващата коалиция, пише Капитал.




Въпросът за назначаването му на поста първо беше поставен от депутата от Продължаваме промяната Александър Дунчев, който води битка за начина, по който се управляват горите, както и за партийните назначения от БСП в сектора.



В правителството на Борисов и в сегашния кабинет Добрев отговаряше за шестте държавни предприятия, които на практика управляват горските и ловните стопанства в страната.



Дунчев готви и доклад до председателя на Народното събрание Никола Минчев и парламентарната комисия по земеделие, в който се описват щетите от провеждането на нагласени търгове за дървесина от близки до ГЕРБ и ДПС фирми, огромните финансови загуби, които генерират държавните горски предприятия от реализацията на различните схеми за източването на държавните горски стопанства, които продължават и при новото правителство. Смяната на Добрев става два дни след като части от този доклад бяха публикувани в сайта Биволь.


Според въпросния доклад, с който и "Капитал" разполага, близки до ГЕРБ и ДПС фирми са източили не по-малко от 20 млн. лв. от 20 държавни горски и ловни стопанства за последните 3-4 месеца.


Схемата е продължение на дългогодишна порочна практика с изсичането на българските гори, която продължава безнаказано и до днес. По предварителни изчисления щетите са около 100 млн. лв. годишно, като това не е цялостната картина на погрома на дървената мафия върху горите и природата ни.





Защо Добрев беше назначен за зам.-министър



Въпреки че Добрев беше свързан със социалистическата партия, назначаването му отново на поста от сегашния земеделски министър Иван Иванов беше изненада за депутатите от БСП, защото след края на управлението на Пламен Орешарски той влезе в сблъсък със собствената си партия.



Според хора от ръководството на БСП причината за повторното му назначение е, че Добрев има дълги години опит в различни структури на ведомството за разлика от новия екип на министерството, включително и министър Иван Иванов.




Според други обаче политическото дълголетие на Добрев се дължи на ловното лоби от влиятелни бизнесмени, които стопанисват ловни стопанства. Трети пък бяха на мнение, че оставането му на поста се е дължало на факта, че е удобен за всички, пише Капитал.



Добрев започва работа в министерството като активист на БСП (сестра му Ваня Добрева беше депутат в 41-ото и 42-ото Народно събрание, а сега е зам.-председател на социалистическата партия в София), но звездата му изгря в края на управлението на Пламен Орешарски. Тогава след напрежение между коалиционните партньори в управлението (БСП и ДПС) заради разкрития за нарушения в държавния фонд Земеделие от постовете им бяха освободени директорът на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.


И на тяхно място беше назначен Добрев. Тогава неофициално се говореше, че той е заел страната на ДПС в спора и е бил назначен на поста именно с протекциите на движението. Тези връзки на Добрев с ДПС станаха по-видими при последното правителство на Борисов. В него той беше назначен за зам.-министър на земеделието от квотата на Атака, чрез която ДПС на практика участваше в третото правителство на ГЕРБ, което призна самият премиер по повод  икономическия министър Караниколов.




За силните позиции на движението в земеделското министерство, което формално от 12 години не участва във властта, призна и бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Преди две години той заяви, че между Борисов и ДПС е имало сделка за назначенията в горските стопанства.




Въпреки всичко това, Добрев остана на поста си и при двата служебни кабинета на Стефан Янев и поне за начало успя да запази поста си и влиянието си в сектор Гори и в кабинета на Кирил Петков. Сега обаче това се променя. Предстои да видим кой ще бъде избран на негово място.



  Наталия Каменова




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.03.2022 14:28

    Жалкото е друго. Няма никаква политика за горите и природата в България. Овършаха я, окрадоха всичко, изрязаха горите и ги продадоха на турците и гърците и това е безобразие!!! Все едно кой разбойник ще играе на министър. Трябва да се започне от това - на какъв хал са горите и ако продължаваме така, скоро и вода няма да има.Трябва политика и то сериозна и принципна за това! Свинщина е да се осакатява природата на България!Не вярвам на никого и то много отдавна. В Библията пише -"По делата им ще ги познаем". 32 години "делата " им са срещу интересите на българския народ.

  • 001 емигрант 30.03.2022 12:13

    Нинова назначи Ив.Иванов за министър на земеделието и горите,един изпечен бандит-рекетьор на СИК - Щумен,с такива кадри разполага и е разполагала БСП/БКП ! Както народа казва и може би е прав не се извършва ПРОМЯНА а ПОДМЯНА ! Кирил Петков не може ли да провери тези червени кадри какви са, какво са правили преди да бъдат представени за министри ? Почти цялата червена паплач от БСП са замесени в далавери и незаконни схеми за източване на пари включително и Нинова, БСП,ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат изхвърлени от политиката за да се сведе до минимум корупцията, ако не може означава, че за България има само един изход - ВЕЧНО ПРОПАДАНЕ ! ИСКАМ ТУК ДА ОТПРАВЯ МОЛБА, ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ ПРОКУРАТУРАТА И СЛЕДСТВИЕТО И ДА РАЗСЛЕДВАТ МЕДИЯТА "ФАКТИ.БГ" ЗА ПОДКРЕПАТА ИМ КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ПРЕДАТЕЛЯТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ И АНТИБЪЛГАРЩИНАТА - ЕЛЕНА ГУНЧЕВА ! ТАЗИ ЖЕНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ, НЕ МОЖЕ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ДА ЗАПЛАШВА С ВОЙНА БЪЛГАРИЯ, КАТО ПРЕДАДЕ КООРДИНАТИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКУПАТОРА РУСИЯ ЗА ДА НИ УДАРИ С РАКЕТИ ! БИЛО ИРОНИЧНО, АМА ТИ СЕРИОЗНО ЛИ ИРОНИЗИРА С ГНЯВ И ЗЛОБА КЪМ ЕС, НАТО И МИНИСТЕРСТВОТО, БЕ ГУНЧЕВА ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови