Този аргумент обаче косвено се оспорва от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който преди ден в отговор на обвинения от ГЕРБ по същата тема написа във "Фейсбук", че съгласно изискванията на закона, не е необходимо решение на принципала за стартиране на процеса

Свързани новини

01.12.2022 17:40

2-ма от борда на ББР-аут

Видян 2495 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие - Валентин Михов и Васил Щонов, са отстранени, съобщи Министерството на иновациите и растежа, под чиято шапка е държавната банка, предаде Дневник.

В мотивите ресорният министър Александър Пулев посочва като причина това, че при решението да започне процедура по емитиране на емисия облигации не е получено съгласието на принципала. "Управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си (министър по онова време е била Даниела Везиева) да емитира емисията, в крайна сметка такова разрешение не е получено нито от тогавашния ресорен министър Везиева, нито от последващия - Даниел Лорер", се казва в съобщението от министерството. Така надзорният съвет не е упражнил достатъчен контрол и е допуснал ощетяването на банката с направените разходи по емисията в размер на 929 856 лева.

Този аргумент обаче косвено се оспорва от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който преди ден в отговор на обвинения от ГЕРБ по същата тема написа във "Фейсбук", че съгласно изискванията на закона, не е необходимо решение на принципала за стартиране на процеса. "Това е изцяло оперативен процес и решенията са взети от управляващите органи на банката в изцяло съответствие с нормативната база", пише изпълнителният директор. Арабаджиев декларира също така, че въпреки това управителният съвет и надзорният съвет са съгласували емисията с трима ресорни министри - Кирил Петков, Даниела Везиева и Даниел Лорер и двама финансови министри - Валери Белчев и Асен Василев, и всички те са изказвали ясна и недвусмислена подкрепа за инициативата".

Вторият мотив за отстраняването на Михов и Щонов е това, че не са упражнили достатъчно контрол върху бюджета на банката за 2022 г., като не била заложена целта да се финансират публични инвестиции и приоритетни за икономиката на страната проекти.

Уволненията идват след доклад до министъра от надзорния съвет във вече обновения му състав - бившите депутати от БСП Росен Карадимов (междувременно станал председател на надзора) и "Има такъв народ" Деляна Иванова. Двамата бяха назначени на 7 ноември.


В съобщението за кадровите промени се допълва, че Щонов и Михов не са освободени от отговорност.

"Продължаваме Промяната": Връща се банката за развитие на приятелски фирми

В декларация от парламентарната трибуна от името на "Продължаваме промяната" Даниел Лорер заяви, че от банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е на път отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта. По думите му служебното правителство премахва единствения професионално избран борд на тази институция с прозрачен конкурс, който е започнал реално прочистване на порочните практики от миналото и е възстановил доверието на малкия бизнес в нея.

"В края на септември банката излезе на печалба от 30 млн. лв. В резултат на това служебният министър реши да й пише "слаб" 2. Същият момент вече бившето ръководство оповести, че същият министър е отказал да съдейства за изясняването на обстоятелствата около известните проблемни кредити в тази банка, отпуснати в миналото", посочи Лорер. Той


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 гарван гарвана око не вади 01.12.2022 21:48

    До кога всички престъпници ще ги спасяват с оставка?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален