Свързани новини

24.07.2019 15:43

19 огнища на африканска чума по свинете в страната

Видян 2597 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  19 огнища на африканска чума по свинете са регистрирани до момента в страната. Бедствено положение е обявено в Русенска, Плевенска и Разградска област, предаде БНР.

Бедствено положение заради африканската чума по свинете е обявено в областите Плевен и Разград.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедствено положение във връзка със заболяването в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

Разпоредено е органите на Областната дирекция за безопасност на храните да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони.

Полицията трябва да охранява всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза.

Областният управител разпорежда кметовете на населените места в област Плевен да оказват пълно съдействие.

В хода на провежданите действия, при необходимост, да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен. При изпълнението на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях като се провеждат нужните инструктажи.

Бедственото положение влиза в сила от днес, 24 юли, и ще продължи до 31 юли 2019 година, като срокът при необходимост може да бъде удължен.

Междувременно областният щаб при бедствия и аварии в Разград обяви бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в областта.

„Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерки и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент“, заяви областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес, 24 юли, и продължава до 30 юли, включително. Според заповедта координацията по изпълнението ѝ ще се извършва от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград.

Областната дирекция на МВР в Разград има ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването, и да подпомага институциите с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Разград.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих. Целта е унищожаване на нерегистрираните животни. Със заповедта се забранява достъп на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването. Пълният текст на заповедта е публикуван на сайта на Областна администрация - Разград.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева