Свързани новини

26.06.2020 11:48

185 учени и общественици с отворено писмо в защита на Горан Благоев

Видян 3879 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



    „Отворено писмо до Емил Кошлуков, генерален директор на Българска национална телевизия
    Копие до: СЕМ и медиите

    Уважаеми г-н Кошлуков,

    С известно притеснение научихме, че Българска национална телевизия сваля от екран за летните месеци емблематичното предаване „Вяра и общество“ с Горан Благоев – единственият свободен формат за дискусия по въпросите на вярата, духовността и религията в национален ефир*. Тази спонтанна рокада буди недоумение сред десетките хиляди редовни зрители на тази уникална за нашия ефир телевизионна продукция. Съвсем не можем да приемем, че става въпрос за рокада по чисто финансови причини поради необходимост да се реализират други продукции, предвид случващото се с предаването в последните месеци и по-конкретно – преместването му в по-ранен час и ограничаване на живите предавания, а по този начин и на активната зрителска аудитория, която задаваше своите въпроси в реално време.

    От медийни публикации научаваме, че управата на телевизията се позовава на решение на Светия синод от март 2016 г., според което архиереи и клирици няма да участват в предаването „Вяра и общество“. Това обаче не може да бъде причина за сваляне на предаването, тъй като с действията си в последните 4 години Светият синод практически го отмени. Пръв в предаването чрез телефонна връзка се включи Ловчанският митрополит Гавриил, който коментира избора на патриарх Неофит. Няколко месеца след тази забрана лично за Горан Благоев интервюта дадоха патриарх Неофит, митрополит Антоний, епископ Константин, с което се създаде впечатлението, че се слага край на решението за неучастие. През тези години за предаването са давали пространни интервюта митрополит Наум, епископ Тихон, епископ Поликарп, както и редица свещенослужители чрез живо участие, чрез интервюта или репортажи. Това са канонични духовници на БПЦ-БП. Не бива да пропускаме факта, че много духовни лица от други православни църкви също са участвали лично в студиото на БНТ или чрез интервюта. Последното беше на архимандрит Вартоломей от Света гора.

    Ограничаването на определени участия на духовници от своя страна доведе до по-широка застъпеност на богослови, православни философи, анализатори, публицисти, доведе до по-широк набор от теми и дискусии, които допълнително отвориха предаването към по-широката публика, която започна да възприема православната църква в нейния естествен вид – не само в лицето на духовенството, но и на миряните, които са


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.06.2020 17:45

    Тази опорна точка не работи, защото патриарх Максим почина 2012 година, а забраната на Синода да не участват клирици е от 2016 година. Толкова им нивото и на защитниците на Благоев! А защо не каже нещо за злоупотребите които е извършвал - цялото му предаване е с договори само на негови роднини и платени консултанти, които говорят в студиото. За каква вяра и за какъв морал става въпрос!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в