Свързани новини

21.10.2009 08:42

18 месеца затвор за Дьо Вилпен, поиска обвинението

Видян 1128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера обвинението поиска бившият министър-председател на Франция Доминик дьо Вилпен да бъде осъден на 18 месеца затвор условно в т.нар. процес Клиърстрийм, информира БГНЕС.


Става въпрос за най-политизирания съдебен процес във Франция, в който срещу Дьо Вилпен е повдигнато обвинение за заговор с цел да се оклевети Никола Саркози, преди той да стане президент. Държавният глава е граждански ищец по делото. Бившият премиер е обвинен, че през 2004 г. е заговорничил за оклеветяването на Саркози по време на ожесточената борба между тях за номинирането на кандидат на десните сили, който да наследи президентския пост от Жак Ширак. Процесът се отнася до списък с имена на собственици на сметки във финансовата къща Клиърстрийм, която е обвинена в приемане на подкупи при продажбата на френски фрегати на Тайван. По-късно се доказа, че списъкът е фалшив, но едно от имената в него е на Саркози, който заподозря Вилпен, че е планирал да използва документа, за да провали президентската му кампания. Вилпен отрече всичко това. Присъдата, поискана от обвинението, е далеч по-ниска в сравнение с предвидената в тази ситуация. Ако вината му бъде доказана, Доминик дьо Вилпен би трябвало да получи 5 години затвор и глоба до 45 000 евро.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Слави

Слави размаза Хазарта за лъжи

"Познавам Ицо Хазарта от много време. ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион