ЕС ще продължи да емитира дълг на капиталовите пазари

Свързани новини

21.12.2022 09:30

€170 млрд. дълг взе ЕС т.г.

Видян 781 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"През 2023 г. ЕС ще продължи да емитира дълг на капиталовите пазари за да финансира продължаващото възстановяване на съюза и да осигури така необходимата подкрепа за Украйна от 18 милиарда евро.  Само за първото полугодие е необходим ресурс от 80 милиарда евро.

Досега успешно сме пласирали дълг за 170 милиарда евро, независимо от нестабилните пазари и трудните условия през 2022. ЕС стои стабилно и продължава да емитира дълг при по-изгодни условия от повечето страни-членки. От тези средства, 140 милиарда са изплатени на 22 държави по техните планове за възстановяване, включително и България.

Също така, от 2023 г. всички облигации, емитирани от ЕС ще се наричат EU bonds вместо облигации с отделни етикети за отделните програми (американските държавни облигации са Т-bonds, френските са ОАТ, англииските са Gilts, германските са Bund). Това е важна част от стратегията на ЕС да бъде възприет oт инвеститорите като издател на сигурен актив в Евро (досега САЩ се възприемат като такъв, Германия също). Това би трябвало да ни помогне да получим възможно най-изгодните условия на финансовите пазари, да направи ценните книжа на ЕС по-ликвидни и да подобри тяхното ценообразуване и търговия на вторичния пазар.

Подробна информация за нашия план за финансиране и стратегията ни е достъпна в прессъобщението -
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_7787", съобщи ексвицепремиерът ни и сегашен директор на дирекция в ЕК Илиана Цанова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 широко отворени очи 21.12.2022 10:39

    Точно за това ни натискат да влезем в Еврозоната, да ни ползват за донор и натовеца Радев с поредния си шмекер Пеканов и всички евроатлантици са национални предатели и обричат българите на още по-голям геноцид вместо обратното, работейки упорито за преждевременното влизане в Еврозоната

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и