Свързани новини

24.01.2014 13:40

140 000 нови работни места "обеща" Адемов за 2014г.

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

140 000 нови работни места се очаква да разкрие кабинетът през 2014-а в сравнение с отминалата 2013-а. Това стана ясно от отговора на социалния министър Хасан Адемов по време на петъчния парламентарен контрол.


Той отговаряше на опозицията за мерките на управляващите за справяне с растящата безработица. Министърът обясни, че през 2014-а ще се проведат над 1000 трудови борси.


Хасан Адемов обясни, че по данни на Агенцията по заетостта средно за 2013-а безработните са били 11,3%, което е увеличение с 0,2% пункта сравнено с 2012-а.


Субсидираната заетост е един от инструментите за справяне с безработицата, стана ясно от думите на социалния министър. 4500 души са се възползвали от този подход от началото на годината. 45 000 младежи пък са преминали през различни програми за стажуване и чиракуване.


Хасан Адемов увери, че и през тази година МТСП ще осигури нови програми за насърчаване на заетостта. Ще има обучителни програми за насърчаване на заетостта и сред бежанците. Над 2300 души пък ще се възползват от възможностите на различни регионалните програми.


Ще продължи предоставянето на субсидии за работодатели, които осигуряват работни места, обясни социалният министър. 4500 души в момента са наети по тези насърчителни програми за работодатели. Амбицията на МТСП е нови 2500 души да бъдат заети по тази мярка.


Растежът на БВП през тази година се очаква да достигне 1,8% в реално изражение, каза още министър Адемов. Това ще увеличи работните места, по неговите думи.


Безработицата през миналата и през тази година расте, каза на свой ред Тотю Младенов от ГЕРБ, социален министър в кабинета „Борисов". Януари, февруари и март са тежки месеци, допълни депутатът от ГЕРБ. Опозицията е притеснена и че се съкращават работници в държавни предприятия.


Правителството не се справя с безработицата, смята Младенов.


Пазарът на труда е една изключително динамична структура, обясни социалният министър. Истинският изход за безработицата не е субсидираната заетост, а наемането на работна ръка в реалния сектор, стана ясно от обяснението на министър Хасан Адемов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали