Свързани новини

09.03.2015 15:03

14,5 млрд. лв. приход за двете US Марици, гарантиран от НЕК

Видян 11618 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-печелившите компании в България се оказаха американските ТЕЦ-ове Марица Изток 1 и 3, сочи класация, цитирана от енергийната комисия на НС. Но не от частна дейност, а от гарантирани от държавата приходи. Със споразумението, което първото реформаторско правителство – това на Костов, прави на последното си заседание преди Царя да спечели изборите през 2001 г., обещаваме печалба 17,5% с наливане на 10 млрд. от НЕК при изкупуване на тока на 89,6 лв. мВч. В бизнеса за нормална норма на печалба се приемат до 10%.

 

Договорът е поправян 7 пъти. Последно през 2011 г., когато вдигаме цената на изкупуване до 129,3 лв. мВч (!!! с 44,3% !!!) с оправдание „разходни квоти за въглеродни емисии”, така че НЕК вече гарантира 14,5 млрд. лв. срещу 6 години модернизация и 15 г. експлоатация на ТЕЦ-овете от американците (старт 2003 – финал 2024 г.). 


Държавата гарантира също от 2005 г., че ако НЕК фалира, американците ще прихващат своето от всички платени сметки на българите за ток през ЕРП-тата. В превод: те печелят зверски, но пък и няма шанс да изпуснат дори левче от милиардите.

При изтичане на срока на договора, България може да изкупи обратно своята централа, в която е наляла за модернизацията от САЩ 14,5 млрд. лв., срещу още 25% от актуалната й стойност през 2024 г. Ограбването е двойно, коментират енергетици!

 

Според данните, съобщени на последното заседание на парламентарната енергийна комисия, печалбата на щатските ТЕЦ-ове за последната година е била съответно 29% и 26% - доста над планираното при споразумението с реформаторското правителство на Костов – близо два пъти.


Бедна държава ли е България, щом има 14,5 млрд. лв. за наливане в американски ТЕЦ-ове? Защо не инвестира същите пари в АЕЦ, чиято енергия е 3 – 4 пъти по-ниска? Защо не мина предлаганото от предишния състав на ДКЕВР намаляване с 20% на без друго раздутите цени на тока от тези централи, който държавата започна да изкупува, преди те да станат готови – янките не спазиха сроковете за модернизация, но си прибираха парите за нещо, което не доставяха – такова им било подписаното с кабинета Костов споразумение?! Договорено ли е при посещението на американския държавен секретар Кери в САЩ продължаване на договорите с американските централи и ако е направено – на какво основание и при какви параметри?


И накрая може би най-интригуващият въпрос: кой български политик държи 12% от американските ТЕЦ-ове чрез офшорна компания – тема, която енергийните експерти поставят неведнъж, но отговор няма?!


Защото 12% от 14,5 млрд. лева са 1 740 000 000 лв. или точно 1 милиард долара плюс опцията за процент при евентуално обратно изкупуване на централите от НЕК. Това доказва, че имаме български милиардери. Анализатори се питат само дали им е черно лицето, дали душата или и двете?


Интересен е и целият списък на най-печеливши компании у нас, които прибират чист доход над 200 млн. лева годишно:  

Първа е Ей И Ес – 3С Марица Изток І ЕООД, следвана от Контурглобал Марица Изток 3 АД,  Дънди прешъс металс Челопеч ЕАД,  Аурубис България АД и ЕВН България Електроразпределение ЕАД. 


Богати ли сме, щом захранваме с милиарди американски два ТЕЦ-а, канадски златодобив и немски рудодобив от собствените ни недра (всичките дадени по времето на кабинета Костов), плюс австрийско ЕРП???!!!



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния