Свързани новини

20.12.2021 09:32

100% обновени пътища за 4 г. иска ресорният министър

Видян 856 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още в първия работен ден възложих да се работи върху четиригодишна програма за цялостно 100% обновяване на пътищата, така че да бъдат в състояние, каквото сме виждали в Централна, а защо не и в Западна Европа", съобщи пред "Нова телевизия" Гроздан Караджов, вицепремиер и регионален министър от квотата на "Има такъв народ". Поясни, че ще се работи върху качеството на платното, отводняването, маркировката, мантинелите, знаците, така че те да се виждат нощно време.

Според него повечето пътища в България са под всякаква критика и е много трудно държавата да поиска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество на пътя.

"Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се достигне до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса. Освен това ще направим детайлен анализ дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове вместо в бюджета. Така че това е първото, което ще направим, а после стратегически ще променим и тол системата да събира пари на честен принцип", обясни Караджов.

Проверка през юни на тол системата, възложена от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, показа, че приходите от нея намаляват и при сегашния начин на работа тя няма как да е печеливша. Проверката е показала, че през 2019 г. само от електронни винетки приходите са 392 млн лв., а през 2020 г., въпреки въвеждането допълнително на тол такси и маршрутни карти събраната сума е със 600 хил. лева по-малка.

В България за ползване на платената пътна мрежа тол такса заплащат товарните превозни средства с технически допустима максимална маса над 3.5 тона и пътническите превозни средства с технически допустима максимална маса надвишаваща 3.5 тона, с повече от 8 седящи места без мястото на водача. На тол таксуване подлежат всички автомагистрали, първокласни и второкласни пътища. Второкласните пътища се таксуват с нулева тарифна ставка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.