Свързани новини

23.11.2020 11:00

100% неустойката за бързи кредити отива в Конституционния съд

Видян 2540 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Омбудсманът на България Диана Ковачева сезира Конституционния съд във връзка с поправките на управляващите за неустойките за бързите кредити. Както 19‘ писа управляващите гласуваха промяна в Закона за потребителския кредит (ЗПК) с предпоследната от преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС  С  тях легално се дава възможност дружествата за бързи кредити да искат неустойка за неизпълнение на задълженията, която да е два пъти размера на дълга, т.е. 100%, което пък не могат да си позволят дори и редовните банкови институции у нас.


Така например, ако сключилият договор за 5000 лв. кредит например не изпълни условието по него в тридневен срок да представи поръчител, ще може да му се начислят до 10 000 лв. разходи за неизпълнение. И съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна.


Абсолютно недоумение буди в мен решението на Народното събрание, с което окончателно беше прието неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Смятам, че тази промяна е категорично неприемлива и в ущърб на гражданите и ако текстът бъде обнародван, ще сезирам Конституционния съд“, заяви омбудсманът.


„Като омбудсман нееднократно алармирах народните представители за огромния брой жалби, в които гражданите се оплакват точно от неравноправни клаузи в договорите с фирмите за бързи кредити, прекомерни лихви, неустойки, такси и др. Това беше и основният проблем, който отчетливо излезе като особено сериозен при анализа на жалбите на гражданите и който поставих на вниманието на депутатите при представяне на доклада ми през септември.


Очаквах, че ще бъдат предприети мерки, така че гражданите да бъдат защитени от неравноправни клаузи в договорите с фирмите за бързи кредити, особено сега, в ситуацията на пандемията, предизвикана от коронавируса, когато за много хора те са единствен вариант и за оцеляване, а вместо това беше приета тази промяна“, заяви Ковачева.


Жалбата ѝ до КС ще бъде изпратена незабавно щом промяната в ЗПК бъде публикувана в Държавен вестник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 24.11.2020 23:10

    Управляващите гласуваха промяна в Закона за потребителския кредит (ЗПК) с предпоследната от преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС С тях легално се дава възможност дружествата за бързи кредити да искат неустойка за неизпълнение на задълженията, която да е два пъти размера на дълга, т.е. 100%, което пък не могат да си позволят дори и редовните банкови институции у нас.Тази поправка беше предложена от един изгонен от БСП измекярин-дупетатин. Браво на Нинова-почиства БСП от боклуците, които обслужват ГЕРБ!

  • 001 Anonimen 23.11.2020 12:20

    Толкова негpамотни, коpумпиpани и алчни лобисти до сега не е имало в НС и дано никога повече. Никак не е случайно, че хоpата ги наpичат убийци, с всеки закон убеждават и затвъpждават тази квалификация

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на