Свързани новини

19.10.2009 10:43

100 млн. долара за американските бази в България и Румъния

Видян 1167 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пентагонът ще похарчи над 100 милиона долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния, след като правителството на президента Барак Обама неотдавна се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа, съобщава статия в "Старс енд Страйпс", цитирана от БГНЕС.


В статията се припомня, че миналия месец Белият дом обяви намерението си да не разполага ракети в Полша и Чехия. Полковник Гари Ръс, командир на американските войски в Източна Европа, е цитиран да казва: "Базите в Румъния и България са доказателство за силния ни ангажимент към Източна Европа." Базите струват съответно 60 милиона долара за разполагането на 2500 войници в България и 1600 войници на цена от 50 милиона долара в Румъния. Те са собственост на правителствата на България и Румъния и ще бъдат използвани заедно с военните сили на двете страни, добавя Ръс. Според Джеймс Робинс, експерт по въпросите на националната сигурност в Съвета за външна политика, разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък Изток. Според него, всяко решение за изтеглянето на конвенционалнитге военни сили на САЩ от Източна Европа би било "престъпно глупаво". "Това би означавало да кажем на Русия, че САЩ не се интересуват от Източна Европа, и на тези страни, че са оставени на собствената си съдба", подчертава той.


Междувременно лидерите на Чехия заявиха, че разбират причините за отказа от проекта за противоракетния щит и изразиха увереност, че той няма да накърни сигурността на тяхната страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес обсъдете с партньора си своите намерения

Днес обсъдете с партньора си своите намерения и чуйте