Свързани новини

04.06.2021 20:06

10 млн. лв. ще връщаме на ЕС заради Ларгото: Културният министър

Видян 7634 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

4,32 млн. евро без ДДС, което са над 5 млн. евро с ДДС иска ОЛАФ да бъдат възстановени от България в европейския бюджет заради измами при проекта за Ларгото в сърцето на София. Напомняме, че по този проект 19 минути многократно писа, а и Елена Йончева извади скандален запис на министъра на културата при Борисов 3 Боил Банов, станал хит като "Ало, Банов съм" . По времето на ремонта на столичния площад Независимост той е заместник на Вежди Рашидов. Интересно е, че писмото, което е изпратено от Брюксел не само на правителството на ГЕРБ, но и на главния прокурор е крито 6 месеца - датата е 22.12.2020 г. Новината лъсна в предаването ЕвроДикофф при участието на служебния културен министър проф. Велислав Минеков. Водещият Сашо Диков уточни, че по Ларгото има престъпление по чл. 283 от НК, както надлежно е описано в документа на ОЛАФ. На 02.02.2021 г. пристига второ писмо, понеже сумата не е обжалвана, но не са и предприети мерки от нашите органи. Трето писмо има от 5 май 2021 г. при правителството в оставка.


Има нещо уличаващо: Банов беше единственият министър от Борисов 3, който не беше издигнат за кандидат на ГЕРБ на последните парламентарни избори на 4 април и не стана депутат в 45-ото Народно събрание.  Сега разбираме защо.


"За месец мога да стана милионер само от подписи за паметници на културата, чийто статут се променя. Това е един убит институт. От 2700 души той беше сведен от ГЕРБ до 120, от които реално работещи са 45 души, от които само 11 с право на становище. Това не може да работи. И е направено съзнателно. Освен повече хора, трябва и бясна дигитализация там", коментира министърът.


Той засегна и темата с Българския Лувър: "Наричат го Квадрат 500, но той дори не е квадрат, а е П-образен. Парите - 27 000 000 лв. свършиха, а обектът не е довършен. Освен 3 от 4 части, не са направени нормални хранилища, има отсъстваща техника, посещаемостта е отчайваща от 2015 г. насам". Минеков даде пример и с музея на съвременното изкуство САМСИ в центъра на София, за който също парите са похарчени, а няма колекция, даже е недостроен, не е направен дори асансьорът, който обаче е отчетен.



Шокиращ е случаят с крепостта Яйлата, където от 1 600 000 милиона евро отчетени, реално изхарчените са не повече от 80 000 евро. След публикуването на новината на сайта ни 19min.bg, читатели коментираха, че в момента тя се руши, т.е. и вложените минимални средства при откраднати над 3 млн.лв., не са употребени както трябва от старата власт.
Страховита гледка е и Александровската гробница, където от дарени от Япония 2,5 млн. лева парите са усвоени. Ала обектът се руши, даде конкретни примери министърът, който в сряда ще обяви още разкрития за управлението преди него.


Радостина Тонева 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 корумпирани престъпници 05.06.2021 14:02

    Крайно време е да плащат тези, които крадат и които ги покровителстват. Каскета проспа и потули куп грандиозни кражби и явно не е компетентен да изпълнява служебните си задължения или е корумпиран и самия той! Куп нефелни и престъпни елементи станаха мултимилионери и милиардери от кражба от държавата и народа и непрекъснато остават ненаказани заради самооткупуване на корумпираните властимащи. Цацаров и той същия като Гешев корумпиран до мозъка на костите, да закриват и КОНПИ и Спецовете на Каскета!!!!!

  • 004 Поли от Симитли 05.06.2021 08:43

    Банов е доста пухкав и секси...ще е гейпримадона измежду лилаваците в Пазарджишкият....

  • 003 Един интеЛЕГЕНт от шоплъка 05.06.2021 00:22

    Кое число е по-голямото, 1.6 милиона или 1,600 000 милиона? Според някои това е едно и също число, а в същност не е. Второто е само с 100,000 пъти по-голямо!

  • 002 Кака Милка, Горубляне събърбян 04.06.2021 23:28

    Когато се краде, парите отиват тихо и потайно само в няколко частни бездъни джобове. А после когато трябва да се връщат, ги връщаме ние всичките, цялата държава?!? Що тъй бе джанам? Ние, народа какво сме откраднали, та сега трябва да го връщаме??? Кой каквото си е надробил и е откраднал,като подкупи и рушвети, сега да си го търсят него и той да ги връща! А за този доста дребен и незначителен случай,сравнено с останалите астрономическите кражби на всяко ниво, без изключение в цялата клептократска кочина, нека "Златната кметица" да си се оправя с далаверджите!

  • 001 По кротко с цифрите, че олеквате с твърденията си 04.06.2021 23:08

    От цитата "Шокиращ е случаят с крепостта Яйлата, където от 1 600 000 милиона евро отчетени, реално изхарчените са не повече от 80 000 евро." като се има в предвид, че "1 600 000 милиона евро" означават в същност един трилион и шестотин милиарда евро?!? Значи ЕС са дали само за този проект около 57% от общия тотален бюджет на целия ЕС за една година.

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на