Свързани новини

23.01.2022 09:01

$1 трлн. в биткойни изтрити, пазарът се срина

Видян 2029 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Криптовалутите се сринаха през последните 24 часа, а с това и много свързани с тях активи - като акции на платформи, на които те се търгуват, предаде capital.bg.


Bitcoin се понижава с над 17% за изминалите седем дни до 34.8 хил. долара, а над 25% е сривът при Ethereum (към 12:00 ч. българско време на 22 януари). За последното денонощие спадовете са с по около 10 и 14%.


В момента това е част от процес на известно изтегляне на средства от рискови активи в глобален мащаб заради очакваното спиране на монетарните стимули на Федералния резерв и предстоящото повишение на лихвите през тази година.


Миналата седмица индексът Nasdaq Composite направи най-лошото си представяне от 2020 г. насам, седмичен спад отчитат и другите ключови американски борсови индекси - S&P 500 и Dow Jones 30. Разбира се, там причината беше и разочароващият отчет на Nеtflix, който срина акциите му с над 20%.

 В момента най-голяма криптовалута - биткойн, е с почти 50% под върха си от близо 68 хил. долара в средата на ноември и на най-ниското си ниво от юли 2020 г.


За този период (от 18 ноември) от нея са изтрити над 600 млрд. долара, а общо от всички криптоактиви сумата е над 1 трилион долара по данни на Bloomberg. Криптопазарът е отворен денонощно през цялата седмица за разлика от фондовите борси и другите организирани регулирани пазари. Спадът продължава и днес с висока динамика.

Волатилната природа на криптовалутите ги прави обект на още по-големи разпродажби в подобни моменти. Според Coinglass за 24 часа 239 хил. търговеца са затворили позиции за 874 млн. долара.

Свързани с криптовалутите активи също бяха под инвеститорски натиск в петък - борсата Coinbase загуби над 13% от пазарната си капитализация и вече е 50 млрд. долара, при положение че при борсовия си дебют през април миналата година тя беше оценена на 100 млрд. долара.


Подобна беше загубата и при криптобанката Silvergate Capital. Двоен беше ударът и върху MicroStrategy - комисията по ценните книжа (SEC) отказа да одобри начина, по който софтуерната компания оценява в балансите си криптовалутите. Нейните над 124 хил. биткойна са важен фактор за финансовите й резултати. В крайна сметка акциите й се сринаха с над 17%.
Реклама

Бягството от рискови активи в петък удари и технологичните и интернет компании на Уолстрийт, които през последните две години са любимците на инвеститорите. Metа се прости с над 4%, Amazon - с почти 6%, Alphabet - с над 2.5%.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще