По 10 милион лева на ден е печелила АЕЦ "Козлодуй" през първото тримесечие на тази година

Свързани новини

03.05.2022 09:26

1 млрд.лв. печалба за 3 мес. има АЕЦ Козлодуй

Видян 1796 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По 10 милион лева на ден е печелила АЕЦ "Козлодуй" през първото тримесечие на тази година. Или общо 954 млн. лв. за периода, съобщава Капитал.


 За сравнение - по същото време миналата година печалбата е била 137.7 млн. лв., или почти седем пъти по-малко. Това накратко е ефектът от високите борсови цени на електроенергията през последните месеци. Преди година средната борсово ниво беше около 100 лв./мВтч, докато през март 2022 г. достигна 500 лв./мВтч.



Тъй като разходите за гориво и обслужване реално не са се променили (както е например при газовите ТЕЦ), нормата на печалба на АЕЦ-а достига внушителните 65% (при 36% преди година). През първото тримесечие на 2021 г. приходите от продажба на електроенергия са били 382 млн. лв., а сега те са 1.47 млрд. лв.



В резултат на това наличните парични средства в АЕЦ "Козлодуй" към 31 март са били почти 2.1 милиарда лева. И това при положение, че държавата на няколко пъти изтегли от централата извънреден дивидент, за да си осигури средства за изплащане на компенсациите към бизнеса. По същия начин голяма част от сегашната печалба ще бъде изтеглена, за да се върне обратно към бизнес клиентите, които купуват ток от борсата.




Засега компенсациите за тока са одобрени само до края на април, но по всяка вероятност ще бъдат удължени поне до края на юни, тъй като заради войната в Украйна и несигурността на енергийните пазари, цените ще останат високи.



Големите приходи водят и до по-високи плащанията към фонд "Сигурност на енергийната система" (СЕС), където се отчисляват 5% от приходите.


 


 При почти 1.5 млрд. лв. постъпления от продажба на електрическа и топлинна енергия, това прави 75 млн. лв. Отделно са направени и плащания към другите фондове - "Радиоактивни отпадъци" (РАО) и "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Общо за трите фонда платената сума е 194 млн. лв. само за едно тримесечие.



Данни за последното тримесечие на миналата година, съответно и за цялата 2021 г., все още не са качени в сайта на държавната агенция АППК. Но вероятно атомната централа ще "бие" всички рекорди по годишна печалба на банки и предприятия в най-новата корпоративна история на България.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв