Свързани новини

30.11.2020 16:40

1 г. предсрочно ДСК смени набързо В. Маринова с унгарец

Видян 9709 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Излязлата за малко на първо място, а в момента банка №2 на България ДСК изненадващо смени главния си изпълнителен директор. След 49 г. кариера единствено и само там - от най-ниската до най-високата позиция, Виолина Маринова напуска поста. При това с година предсрочно, както уточнява Капитал - последният й мандат е бил 3 г. с оглед на цялостното приключване на поглъщането на от банката на Сосиете Женерал Експресбанк - от сделката до края на 2021 г. Точно преди месец за първи път новият шеф на ДСК дава интервю в Украйна, където управлява местното подразделение на собственика - унгарската ОТР, че предстои да смени работата си и да дойде у нас. Тогава той дори няма лиценз от БНБ, пише Капитал. За броени дни процесът, който в нормални условия отнема поне няколко седмици, е завършен. И той получава разрешение, което е оповестено 5 дни по-късно - на 11 ноември. В други случаи процесът на предаване на властта трае поне още месец, защото става въпрос за сериозно административно изпитание, особено в такава тежка и дълголетна институция, но днес вече новият главен изпълнителен директор  Тамаш Хак-Ковач вече дава интервю като титуляр за Капитал, от което по-долу ще ви дадем есенцията. Самият той още в анонса си преди месец, че промяната в ДСК е станала твърде бързо и неочаквано и за самия него.

Какви могат да бъдат възможните обяснения за предсрочното прекратяване на мандата и идването на чужд за пазара у нас играч, вместо на логичната вечно втора между общо 6-те изпълнителни директори Диана Митева, която е и единствената от тази група с популярност извън самата институция?

Едното е свързано с гърмежите на поредни скандали за кредитиране при различни условия на политически фигури през последните месеци - писали сме обширно по темата в 19min.bg. Както се казва: "Парите обичат тишината и спокойствието"

Другото е неуспехът да се задържи първата позиция на пазара, която Уникредит Булбанк успя да си върне доста бързо - за тримесечие, а инвестициите в придобиването на българския бизнес на Сосиете женерал от ДСК бяха насочени именно към първенство в сектора.

Третият вариант са недобрите данни за спада на печалбата на ДСК от 53% спрямо миналата година - 140 млн. , от които обаче точно половината са дивиденти от дъщерни компании - от стари години, което може да се тълкува и като чисто счетоводен ход.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.11.2020 17:14

    begai

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и