В края на миналия месец изтече крайният срок за получаване на предложения от всички заинтересовани страни за придобиване на нови влакове. Това е най-голямата задействана поръчка по Плана за възстановяване и устойчивост.

Свързани новини

05.07.2022 11:43

1,7 млрд. за БДЖ пуска Петков в оставка

Видян 2117 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 До края на кабинета „Петков“ транспортното министерство ще се опита да пусне обществени поръчки за над 1,7 млрд лв. Това става ясно от информация от ведомството публикувана на сайта му. Припомняме, че кабинетът на Промяната отряза 117 млн. лв. от вече одобрените инвестиции за метрото от Плана за възстановяване, за т.н "градска железница", но нея няма да я има. Защото предвидените в новия План пари не стигат за инфраструктура – създаване на нещо от типа на немските или австрийските S-бан мрежи.



В края на миналия месец изтече крайният срок за получаване на предложения от всички заинтересовани страни за придобиване на нови влакове. Това е най-голямата задействана поръчка по Плана за възстановяване и устойчивост.

Общият брой получени предложения по всички пет покани е 32. „Ще се възползваме в пълна степен от възможностите, които ни дава Законът за обществените поръчки, за да придобием най-модерните и сигурни влакове и оборудване при най-добри условия - и като цена, и като технологии“, каза министър Николай Събев.

До изтичане на крайния срок своите индикативни предложения са подали големи световни производители и доставчици на подвижен състав и бордово оборудване като Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA Bydgoszсz, Siemens Mobility, Škoda Transportation, Stadler Rail, Fabryka Pojazdow Szynowych - FPS Poznan, KONČAR - Electric vehicles Inc., Thales, Talgo, Express Service, Vossloh Locomotives GmbH, CZ LOKO a.s. и CRRC Corporation Limited.

След подробно разглеждане на всички предложения, предстои в кратки срокове транспортното министерство да обяви обществени поръчки по петте покани на обща стойност 1,7 млрд. лева. Очаква се до средата на 2026 г. България да има обновен железопътен парк от най-ново поколение.

В края на май транспортният министър се похвали в профила си във във Fасеbооk, че започва "пaзapни ĸoнcyлтaции" зa доставка и пoддpъжĸa нa локомотиви, вагони и бopдoвo oбopyдвaнe. По-конкретно става дума за 42 eлeĸтpичecĸи влaĸa,

20 пyш-пyл (рuѕh-рull) влaĸoви cъcтaвa, 18 мaнeвpeни лoĸoмoтива и 108 ĸoмплeĸтa ЕТСЅ бopдoвo oбopyдвaнe на обща стойност над 1 млрд. лева.

По разпореждане на министър Николай Събев същият подход ще бъде приложен от националната компания „Железопътна инфраструктура“ и за двата проекта на компанията, одобрени по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са за изграждане на интермодален терминал в Русе и за внедряване на Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS), ниво 2, в железопътния участък Русе - Каспичан.


Cĸлючвaнeтo нa дoгoвopи c избpaнитe изпълнитeли e зaлoжeнo зa пъpвитe тpи мeceцa нa 2023 г., a пристигането на първите влакове - към юни 2024 г. Всичко това обаче е обвързано с парите от Плана за развитие, които зависят от изпълнението на доста реформи. За тях обаче ще трябва промяна около 30 закона, а парламентът често не успява да събере кворум и повечето депутати просто чакат новите избори. Явно засега амбициозните планове на Николай Събев са подплатени само с обещания и всичко зависи от това колко време ще просъществува парламентът.



Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак