01/03

Свързани новини

10.09.2020 10:12

0,4% разлика между ГЕРБ и БСП

Видян 2353 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ има подкрепа от 23,8%, а БСП - 23,4%. Хората обаче са раздвоени за конституцията. Това сочи националното представително проучване на "Тренд", поръчано от "24 часа". 47% искат предсрочни парламентарни избори, а 37% - не. На въпрос има ли нужда, или не да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с "не знам / не мога да преценя". 29% смятат, че има нужда от нова конституция, а 37% - че не необходимо. Изследването на близкия до властта "Тренд" през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите, сравнено с проучването през август. Регистриран е практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на "Има такъв народ" (15,9%). ДПС (10,4%) и "Демократична България" (9,9%) остават на сходни нива. Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и "Обединени патриоти" запазват шансове за представителство в него.


Протестите предизвикаха спад в оценката за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия, което беше един от изводите в анализа на предишното ни проучване, публикувано в средата на август.


Сравнението между изследванията на "Тренд" през август и септември не отчита промяна в тази тенденция, но се наблюдава известна стабилизация в динамиката на обществените нагласи.


Оценката за работата на парламента и правителството отново се влошава, но този месец с минималните 2-3%, а подкрепата за ГЕРБ се задържа на сходни нива.


Оценката за работата на президентската институция също се задържа на идентични нива с тези, които регистрирахме през август. И тук разликите са в рамките на статистическата грешка.


Друг индикатор, който следим всеки месец, е необходимостта от предсрочни парламентарни избори. При него също липсва динамика, като през септември.


47% искат предсрочни парламентарни избори, а 37% - не.


Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% - не), както и е налице скептицизмът, че те ще доведат до оставка на правителството - 42% са убедени, че няма да стане така, а една трета - че така или иначе оставка ще има.


 


Няколко седмици преди да започне теренът на това проучване, започна и нова форма на протест с перманентно блокиране на ключови кръстовища в София и други градове, заради което решихме да тестваме подкрепата за този тип протестни действия. Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокадите, а 35% - обратното, одобряват такива действия.


 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.09.2020 11:37

    Борисов много добре си дава сметка колко са реалните му симпатизанти към този момент, това го панира тотално и за това не пуска кокала с евромилиардите. Тренд даже слугинажно са го пощадили. Без отлично платения шмекер Мишо Константинов и мъртвите души ГЕРБ са на бунището!!!

  • 001 Anonimen 10.09.2020 11:21

    КОЕ "бсп",ТОВА дето нарече себе си "герб",ТОВА дето ПОДМЕНИ листата за Евровота,или ДРУГОТО????

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на