Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, който още не обелва и дума за тайната си среща с ЛУКойл, се изказаха в защита на петролния картел у нас, като буквално излъгаха, че цените на горивата в България са „най-евтините” (а правилно на нашия език е „най-ниските”) в Европейския съюз

Свързани новини

20.04.2022 13:49

Защо кабинетът лъже: По-евтин бензин в 5 страни от ЕС, навсякъде дизелът е по-изгоден и от него

Видян 4600 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, който още не обелва и дума за тайната си среща с ЛУКойл, се изказаха в защита на петролния картел у нас, като буквално излъгаха, че цените на горивата в България са „най-евтините” (а правилно на нашия език е „най-ниските”) в Европейския съюз.




Простото сравнение показва, че при 2,99 лв. на колонките в София в сряда, в 5 от другите страни на ЕС имаме по-ниски от нашите котировки на бензина. А при нас и данъците, и акцизите са по-малки, отколкото в конкретните държави:




Словения,
Кипър,
Полша,
Малта,
Унгария




Има и друга много съществена разлика: във всички тях, без Унгария, където бензинът е 20% по-евтин, отколкото у нас, той се прави от скъп петрол, докато ние с народа на Орбан използваме най-евтиния и некачествен руски нефт. Неговата цена в момента е 40% по-ниска от котировката на Брент.




Разбира се, много важно е да се каже, че и стандартът на живот у нас е много по-нисък, отколкото във всички изброени държави с по-евтин бензин.




Още по-тежко е положението с дизела, който в сряда в София струваше вече 3,16 лв. За 2 седмици той добави 20% към цената си при спад на котировките на петрола.




България е една от 2-те държави в ЕС, където дизелът е по-скъп от бензина.




Това е истинско чудо, за да не го наречем измама за стотици милиони, която само правителството на Промяната не забелязва, като си измива ръцете с НАП.




Защо?




Първо, дизелът е вторичен продукт от производството на бензин.




Второ, неговият акциз у нас не просто е най-нисък в ЕС, той е по-нисък от акциза на бензина при равни други данъци.




Трето, произвежда се тук, в България, където имаме най-евтината работна ръка, най-ниските данъци, най-евтино продадената рафинерия в света (30 пъти по-изгодно за руснаците, отколкото по-малка в Румъния), най-остарялата техника и работим с най-евтиния руски петрол.




Прости числа срещу истински лъжи в Страстната седмица.


 


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 все пак 20.04.2022 23:16

    Да не забравяме, че това са международни измамници

  • 004 Anonimen 20.04.2022 17:57

    Авторът да провери кои европейски страни са членки на ЕС. Със сигурност Сърбия и Молдова от списъка не са между тях. Уточнявам: В ЕС има минимален акциз, а извън него може изобщо да няма.

  • 003 Anonimen 20.04.2022 17:17

    Дизелът не е вторичен продукт. Представете си, че нефтът се вари като ракия. Първакът е авиационен бензин, после излиза бензин, после нафта, леко корабно гориво, мазут и накрая остават катрани. Отпадък беше пропан бутанът - навремето горяха факли с пропан бутан. Нефтохим е с модерно оборудване, смениха колоните преди няколко години и сега преработва утайките на големите рафинерии, руският петрол се добавя да ги разбърка, така че цената трябва да е още по-ниска. Но държавата си е на далавера и си мълчи, едно е 20% ДДС на 2 лв, друго на 3 лв.

  • 002 Anonimen 20.04.2022 16:07

    Защо бе, Петков, си подритваш столчето!?

  • 001 Anonimen 20.04.2022 15:46

    А, КЪДЕ са ДЪРЖАВНИТЕ бензиностанции "Петрол"?! А,ЗАЩО са ТАМ????????????????????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец