Русия смята, че Западът създава "истерия" около предполагаемите масови убийства в украинския град Буча, за да провали мирните преговори между Москва и Киев, заяви във вторник външният министър Сергей Лавров

Свързани новини

06.04.2022 09:46

Западът работи за проваляне на мирните преговори в Украйна: Лавров

Видян 1370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия смята, че Западът създава "истерия" около предполагаемите масови убийства в украинския град Буча, за да провали мирните преговори между Москва и Киев, заяви във вторник външният министър Сергей Лавров.




Той добави, че предполагаемите събития в града, които той определи като "провокация", са станали точно в момент, когато е бил постигнат напредък в мирните преговори в Истанбул.




"Склонни сме да мислим, че причината се крие в желанието да се намери повод за прекъсване на текущите преговори. И то точно в момента, в който, както се казва, светлината, макар и не много ярка, но все пак, започнала да изгрява. "




"На 29 март, за първи път през целия период на контакти между нашите делегации, украинската страна предложи писмена визия за това как би могъл да изглежда договорът по отношение на статута на Украйна и гаранциите за сигурност", каза министърът.


 


Според Лавров в хода на преговорите с Русия Киев "за първи път е представил на хартия" готовността си да се обяви за неутрален, необвързан с никакъв блок и неядрен. Нещо повече, настоява той, украинците официално са заявили отказа си да разполагат на своя територия оръжия на чужди държави или да провеждат там учения с участието на чужди военни без съгласието на всички държави-гаранти на бъдещия договор, включително Русия.


Според Лавров гаранциите за сигурност, предвидени в споразумението, биха изключили напълно разширяването на НАТО на изток и биха осигурили "неделима сигурност на европейския континент" Освен това министърът добави, че украинската страна сама е записала в проекта на основните разпоредби, че гаранциите за сигурност няма да се прилагат за Крим и Донбас - ход, който Лавров определи като "напредък".
 
 
 
"Още веднъж искаме да призовем тези, които ръководят действията на Киев, а ние знаем кои са те, да осъзнаят своята отговорност за сигурността в Европа. . . Русия е готова за този разговор, но за да постигнем реален напредък, а не само привидност, настояваме да бъде изпратен недвусмислен сигнал към Киев да не се занимава със саботаж, в противен случай рискуваме да повторим съдбата на Минските споразумения и никога няма да се съгласим с това", каза министърът.
 
 
След изтеглянето на руските войски от Буча, в града северно от Киев са открити стотици убити цивилни граждани. Украйна обвинява за клането руските войски, които донеотдавна бяха окупирали района, но Москва отрича това. Докато западните политици застанаха на страната на Украйна по въпроса, Китай напомни, че е необходимо да се проведе разследване.
 
 
 
По-рано, на 29 март, в Истанбул се проведе поредният кръг от преговори между Москва и Киев. Преди това представители на двете страни проведоха три срещи на четири очи в Беларус. Преговорите започнаха на 28 февруари в област Гомел. След това те продължават на 3 и 7 март в Беловежката пущина. Оттам разговорите продължиха чрез видеовръзка.
 
 
 
 

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на