Спътникова снимка показва завода за желязо и стомана "Азовстал" в Мариупол, Украйна, на 9 април.

Свързани новини

19.04.2022 13:32

Всички, които се укриват в Азовстал, да се предадат и ще бъдат пощадени: Москва

Видян 2938 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник Русия предложи още един шанс за капитулация на останалите украински сили, които се намират в стоманодобивния завод "Азовстал" в черноморския пристанищен град Мариупол.




Всички, които се укриват в "Азовстал", трябва да напуснат обекта между 14:00 и 16:00 ч. московско време, без да носят оръжие или боеприпаси, разпореди Министерството на отбраната.




"Предвид катастрофалната ситуация в металургичния завод "Азовстал". . . руските въоръжени сили отново предлагат на бойците от националистическите батальони и чуждестранните наемници да прекратят военните действия и да сложат оръжие от 12 ч. московско време на 19 април 2022 г. ", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.




"На всички, които свалят оръжието си, се гарантира запазването на живота", добавиха от министерството.


 


Формулировката на изявлението повтаря почти дословно подобно предложение, направено на украинските сили в неделя, което те в крайна сметка отхвърлиха. Съобщава се, че киевските власти строго забраняват на своите войски да се предават на руснаците.


 


Според новото предложение командирите на батальона "Азов" трябва да установят непрекъсната радиовръзка с руската страна, да прекратят всички военни действия и да издигнат бели знамена по периметъра на стоманодобивния завод.




Тя отново призова украинското ръководство да даде заповед на своите бойци да "прекратят безсмислената съпротива" и да се предадат. "Но тъй като разбираме, че те няма да получат такива заповеди и команди от киевските власти, призоваваме [задържащите се украински сили] сами да вземат такова решение и да сложат оръжие", добави министерството.


 


 Мариупол е мястото на най-тежките сражения по време на продължаващия конфликт между Русия и Украйна. Понастоящем градът е почти изцяло контролиран от руските сили, като Азовстал остава последният джоб на съпротива. На скритите в стоманодобивния завод с огромна мрежа от подземни тунели им липсват вода и храна, съобщи по-рано Министерството на отбраната въз основа на прихванати съобщения.


 


 


Снимка: Maxar Technologies/Reuters


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи