Пораженията са такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността

Свързани новини

24.03.2022 09:23

Тежка авария в разследваната ПАВЕЦ Чаира блокира централата за месеци, оставка за енергоминистъра

Видян 4193 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тежка авария се е случила в държавната ПАВЕЦ Чаира, съобщава Капитал.


По информация на медията, при тестване на една от турбините, които бяха в ремонт, се е получил силен воден удар и съоръжението буквално е унищожено. Ремонтът там се протакаше дълго и помагаше на спекулациите с цените на тока, като се очакваше всеки момент централата да заработи. Но ето, че се случи саботажът.




Пораженията са такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността. Като възможна причина източници на Капитал сочат липсата на адекватни компютърни симулации и непрофесионално изпълнение на ремонтните дейности. ДАНС влезе в ПАВЕЦ.



На извънредна пресконференция в Министерския съвет министърът на енергетиката обясни, че тече проверка и събират се данни за това какво точно се е случило с агрегата.


Енергийни експерти вече поискаха оставката на министъра за поредния гаф, като първи беше специалистът по ВЕЦ Еленко Божков.



"От сряда вечерта се отводнява и се уточняват детайлите", каза още той и допълни, че правителството е разчитало на тази мощност да влезе в експлоатация и да намали цените на тока в пиковете часове.



"Опасност за хората няма", обяви и премиерът Кирил Петков. Той е разпоредил на МВР и ДАНС да проверят на място какво става. Ще направим и пълна проверка на самия договор, подписан от ГЕРБ преди няколко години.



Надяваме се другата турбина, която се ремонтира, да влезе в експлоатация след около три седмици. Няма гаранция обаче, че тестовете там ще минат гладко.



Още през ноември Капитал писа, че ПАВЕЦ Чаира работи само с 25% от капацитета си, тъй като три от четирите ѝ помпи не функционират - две от тях са в дългогодишен ремонт, а другата аварира през миналото лято и все още не е пусната в действие. Сега аварията се е случила в една от ремонтираните мощности.

В началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че се води активна проверка "по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието".


По думите му от няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожавана, "очевидно и най-вероятно с оглед на икономическите интереси на един субект".



Освен да осигуряват електроенергия за пазара, ПАВЕЦ играят ключова роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страната - ако има недостиг, бързо могат да го покрият, а ако има излишък на ток (особено през нощта, когато и
цената е по-ниска), помпите могат да се активират в обратен режим и да изпомпват вода нагоре, за да разтоварят енергийната система. Без тях ролята на балансьор се изпълнява основно от ТЕЦ Варна на Ахмед Доган.



Макар да става дума за държавно съоръжение с огромна важност, включително за националната сигурност, за ремонта на ПАВЕЦ Чаира не се знае много. Темата бе повдигната през есента от т.нар. партии на промяната. Тогава Капитал изпрати въпроси до Националната електрическа компания, която е собственик на големите държавни водни централи, но от НЕК не отговориха.



Публична информация по казуса няма. Не са проведени и обществени поръчки, заради което няма как да се видят документите по възлагането на ремонтите, анексите към тях, сроковете и стойностите. Това пък се обяснява с факта, че част от финансирането за целия проект по рехабилитацията на комплекса Белмекен - Чаира – Сестримо, заедно с ВЕЦ Въча - 26.6 млн. евро, е осигурено от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ Козлодуй, като администратор е Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите почти 16 млн. евро са собствено финансиране от НЕК.



Ремонтът на Чаира е възложен от НЕК през април 2019 г. на австрийския консорциум ABB - VOITH срещу 13, 8 млн. евро. По информация на Капитал обаче реалният подизпълнител на ремонтните дейности е румънската USM Resita.



Още тогава това решение предизвиква дискусии защо държавната компания не е привлякла за ремонта Toshiba, които са производителят на помпите и агрегатите. За това говори и министър Рашков при обявяването на проверката през февруари.



Срокът за изпълнение на този договор е 38 месеца и би следвало да приключи през юни 2022 г. По информация на Капитал обаче има удължаване на сроковете заради коронавируса и затрудненията с доставките. След днешната авария е сигурно, че ПАВЕЦ няма да може да заработи с по-голяма мощност поне до 2023 г.



Капацитетът на ПАВЕЦ Чаира включва 4 синхронни агрегата Тошиба, всеки с мощност 210 мВт в турбинен режим и 186, 2 мегавата в помпен режим, като това я прави най-голямата подобна централа в Югоизточна Европа.


От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г. - III и IV агрегат.



Основната функция на каскадата - между язовир Белмекен и язовир Чаира водата се спуска по огромни тръби от височина 700 м - е да осигури гъвкавост на енергийната система на денонощна база и да замества при аварии големи мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото предимство на ПАВЕЦ е, че може да се активира или спира изключително бързо за разлика от които и да било други мощности.
 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Доста ще сте напрегнати днес

Доста ще сте напрегнати днес и така може да объркате